Tarmskylning

Tarmskylning er en proces hvor du rengør hele tarmkanalen ved hjælp af saltvand med en saltkoncentration som i kroppen, 0,9 %. Tarmskylning er en indre "hovedrengøring" med det formål at rense ud, løsne spændinger og give de indre organer tiltrængt hvile. Processen kan være inspiration til et liv med større bevidsthed om kost og ændring af gamle vaner, samt øget energi og mental klarhed.

Det hører med til processen at følge en kostplan i 10 dage. Derefter kan man frit vælge at fortsætte kostplanen i en lettere udgave i 30 dage, eller længere, hvis man ønsker det.

Tarmskylning er ikke bare en fysisk proces som renser ud i systemet. Der er en tæt sammenhæng mellem tarmsystemet og nervesystemet. Når tarmsystemet afspændes vil det samtidig afspænde og balancere nervesystemet. Diæten efter tarmskylningen stabiliserer den nye balance i nervesystemet.

Tarmskylning gør også kroppen mere følsom. Efter tarmskylningen oplever du tydeligere, hvordan mad påvirker dig, og du kan spise mere ud fra din følelse af hvad du trænger til, i stedet for at spise ud fra vaner.

Processen

Dagen før tarmskylningen skal du faste fra kl. 14 om eftermiddagen. Altså ingen aftensmad, men du kan drikke vand eller urtete. Du kan evt. spise et stykke frugt.

• Tarmskylningen begynder lørdag morgen kl. 8.00 på fastende mave.
• Du drikker 1 stort glas med varmt, fysiologisk saltvand.
• Derefter udføres 5 præcise yogaøvelser som er med til at åbne op i tarmsystemet, så vandet lettere løber igennem.
• Så 1 nyt glas, og en omgang med øvelser. Dette gentages 16 gange.
• Efter de første 6 glas begynder du at gå på toalettet, og derefter fortsætter forløbet med:- 1 glas saltvand- 5 øvelser- Gå på toalettet
• Dette fortsætter indtil vandet som kommer ud er klart. Hvilket det almindeligvis er efter 10-16 omgange. (Saltindholdet gør at vandet ikke optages i blodet og udskilles gennem urinen, men udskilles gennem tarmen).
• Derefter følger maveskylning og næseskylning.- 45-60 minutters hvile.
• Et specielt måltid mad (Ris og røde linser m/ghee, som er en ren olie lavet af smør).
• Samtale og vejledning om kosten.
• Tag den med ro resten af dagen. (Normale aktiviteter, men ingen store anstrengelser.)
• Undgå at drikke koldt vand samme dag som tarmskylningen, men gerne lunkent/varmt vand.
•10 dages kostplan med mulighed for yderligere 30 dages opfølgning med lidt ændret kostplan. (Ellers alt som sædvanligt).

Under tarmskylningen er det normalt at gennemgå humørsvingninger og tilstande fra opstemthed og inspiration til træghed. Det er derfor bedst at lave tarmskylning i en gruppe. Det frarådes at lave tarmskylning på egen hånd uden vejledning. Også under kostplanen i de 10 dage bagefter kan der forekomme svingende humør p.g.a. udrensningen som fortsætter i kroppen. Kostplanen kan i en lidt ændret form forlænges 30 dage eller længere for dyberegående effekt, men dette bør udføres i samråd med læreren.

• Tarmskylning bør ikke gøres oftere end to gange om året.
• Personer med for højt blodtryk, kronisk forstoppelse eller helbredsproblemer må ikke lave tarmskylning uden at rådføre sig med læreren på forhånd.

Diæten

Kosten efter tarmskylningen består af grønsager, kornprodukter, bønner og linser. Med lidt opfindsomhed behøver det ikke at blive kedeligt, der er rigelig mulighed for varieret og spændende mad. Du kan spise dig mæt til hvert måltid, så det behøver ikke være en asketisk affære, men snarere en udfordring at prøve noget nyt. Nedenfor under 'Inspiration og mere læsning' beskriver vi mere udførligt processen efter tarmskylningen - og diæten i de 10 dage - her kan i al korthed nævnes:

Det som skal undgås i de 10 første dage er: Alle stimulanser; kaffe, te, alkohol, tobak, sukker og søde sager (som honning, sodavand, chokolade, frugt, mm) og stærke krydderier. Desuden: kød, fisk, æg, løg og alle mælkeprodukter, stegte og rå grønsager.

Vælger man at forlænge diæten skal følgende undgås i de næste 30 dage: Kød, fisk og æg.

Medbring

Det er vigtig at være varm under tarmskylningen. Medbring tykke sokker og ellers tøj du kan lide at bevæge dig i, joggingtøj eller lignende.

 

Inspiration og mere læsning

mere udførligt om processen efter tarmskylningen:

Når du er færdig med tarmskylningen, skal du hvile i 45-60 minutter. Derefter spiser du et måltid som består af avoriris, afskallede mung-bønner (mung-dahl) og ghee (kogt, renset smør). Dette måltid aktiverer fordøjelsen på en skånsom måde og gheen smører tarmene. Spis rigeligt.

Fire timer efter måltidet, når fordøjelsen er kommet igang igen, kan man begynde at drikke vand. Denne dag drikker man ikke koldt vand, men vand med stuetemperatur, lunkent eller varmt. Hvis du bliver tørstig inden det er tid til at begynde at drikke, kan du skylle munden med vand.

Til aftensmad på tarmskylningsdagen kan man f.eks. spise en grønsagssuppe, eller kartoffelmos med kogte grønsager. Lav maden af friske grønsager.

Undgå at blive kold de nærmeste dage, man er lidt mere følsom end sædvanligt. Udfør ikke de store fysiske anstrengelser. At lave yoga og åndedrætsøvelser hjælper til med at harmonisere effekten af tarmskylningen.

DIÆTEN efter tarmskylningen

Efter tarmskylningen er det vigtigt at holde en speciel diæt i ti dage. Det bidrager til at bygge tarmfloraen op på en ordentlig måde og støtter den fortsatte udrensning af kroppen. Maden skal være mild, eftersom tarmene er følsomme og for at give nervesystemet en pause fra for mange påvirkninger.

De ti dage

Maden skal være enkel, letfordøjelig og neutral. Lav maden af friske grønsager, gerne økologisk dyrkede. Brug ikke konserves eller halvfabrikeret. Efter ca. halvdelen af diætperioden kan du bruge milde urtekrydderier i små mængder, f.eks basilikum.
Du kan spise så meget du vil. Diæten er ikke en slankekur, men mennesker med overvægt går ofte ned i vægt.

DU SPISER

1. kogte grønsager og rodfrugter, næsten alle slags, f.eks:
kartofler, gulerødder, pastinakker, rodselleri, søde kartofler, blomkål, broccoli, kinakål, savoykål, hvidkål, grønkål, squash, pumpe, spinat, mangold, asparges, artiskokker. Efter nogle dage: kogte tomater og majs.

2. kogte kornprodukter, f.eks:
råris, hvide ris, hirse, quinoa, boghvede, pasta (uden æg), couscous, brød (uden mælkeprodukter og sukker), grød på f.eks flager af havregryn, rug, korn, hvede, ris eller polenta.

3. kogte linser, ærter og bønner, f.eks:
sojabønner, adukibønner, kikærter, bondebønner, røde og grønne linser, haricots verts.

DU SPISER IKKE:

kød, fisk, æg
mælkeprodukter
stærke grønsager, f.eks. løg, porrer, hvidløg eller radiser/ræddiker
råkost, grønsagsjuice, nødder, frø
”sure” madvarer, f.eks mælkesyrede grønsager eller sojayoghurt
frugt, frugtjuice eller bær
nogen form for sukker, honning, sødemiddel eller slik
krydderier, i mad eller te, f.eks karry, peber, chili, kanel, ingefær, kardemomme
nogen form for stimulanser, f.eks alkohol, kaffe, grøn/sort te, kakao
stegt mad

TILBEREDNING og standardmenu

Kog grønsagerne møre, men de behøver ikke koge i stykker. Det er specielt vigtigt at kål koges tilstrækkeligt, ellers giver de luft i maven.
Linser, bønner og kornprodukter må også koges helt møre, hellere for meget end for lidt.
Bønner lægges i blød over natten. Når du skal tilberede dem, skift vand, kog bønnerne op, skift vandet igen, og kog dem siden til de er helt møre. Det giver mindst luft i maven.
Linser behøver ikke koge lige så længe som bønner og de behøver ikke ligge i blød over natten. Kog gerne røde eller grønne linser ordentligt til de bliver til en sovs. Du kan krydre med lidt anis og/eller fennikel. Brug ikke kogevandet fra bønnerne. Det giver luft i maven. Du behøver ikke spise linser eller bønner hver dag. Hveranden dag er nok.

Supper er udmærket, f.eks lavet af forskellige grønsager. Du kan have kartofler, nudler eller brudte spagetti i en suppe hvis du ønsker at den skal være lidt fyldigere. Gulerødder giver en fin farve og gerne noget grønt, f.eks broccoli eller brændenælder.
Hvis man vil jævne en suppe eller lave en sovs kan man bruge hvedemel, maizena (majsstivelse) eller rismel.
Hvis du får kogevand tilovers fra f.eks. gulerødder eller pastinakker kan det bruges som smagstilsætning i en sovs eller suppe. Men brug ikke kogevand fra kål eller bønner. Du kan også bruge vegetabilsk bouillon.

Man kan koge på forskellige måder. At dampkoge grønsager gør at de beholder både smag og næring. (Der findes specielle gryder til dampkogning, og net
som man lægger i en almindelig gryde.) At trykkoge bønner, linser, ris og andre kornprodukter går meget hurtigere end almindelig kogning og giver et godt resultat. Gryderne er forholdsvis dyre, men er en god investering.

Efter fem dage kan du tilberede grønsager i ovn. De må gerne få lidt farve, men skal ikke blive brune eller brændte. Forslag: Læg grønsagerne i en let olieret form og pensel dem med olie. Tilsæt lidt vand på bunden og læg låget på. Tilbered dem enten i varmluftsovn: ca. 45 min. på 170 grader; eller i almindelig ovn: ca. 45 min. på 190 grader. Squash, pumpe, tomater, gulerødder, pastinakker og rodselleri smager godt i en kombination eller hver for sig.

En standardmenu må gerne bestå af en blanding af 1, 2 og 3:
1. kogte kartofler/kartoffelmos (brug vegetabilskt margarine og bouillon) eller ris/pasta/hirse eller andet kornprodukt.
2. grønsager, f.eks. en kåltype, som broccoli, blomkål eller hvidkål sammen med gulerødder/pastinakker og/eller squash/pumpe. Gerne grønsager med forskellige farver.
3. kogte bønner/linser/ærter (nok med hveranden dag).

DETALJER og TIPS

* Ønsker du noget som ligner mælk, f.eks på grød, kan du bruge ris- eller havremælk, uden sukker.

* Efter fem dage kan du også anvende sesampasta og solsikkepasta som pålæg, gerne udrørt i vand så det bliver mere let fordøjeligt. Undgå jordnøddesmør, som er svært at fordøje. Kogte grønsager i skiver, f.eks kartofler, kan være godt på brød.

* Tofu (lavet af sojabønner) kan man også spise efter nogle dage, men brug det ikke hver dag. Det er bedst at undgå sojamælk, fordi det er svært fordøjeligt.

* Det er godt at undgå brød en eller et par af de første dage af diætperioden. Begynd derefter gerne med knækbrød. Brug vegetabilskt margarine (uden hærdede fedtsyrer) - eller olie - på brødet.

* Råris er godt for fordøjelsen og tarmene. Sorten basmatiris kan anbefales. Riskager er også ok.

* Vær sparsom med salt.

* Spis i fred og ro, og sid gerne fem minuter efter måltidet. Vil du stimulere fordøjelsen yderligere kan du sidde i diamantstillingen (vajrasana) på underbenene i 10 minutter, lige efter at du har spist.

* Spis ikke mellem måltiderne. Det gør fordøjelsen sværere.

* Drik gerne vand mellem måltiderne, men ikke iskoldt. Drik gerne svage urteteer (brændenælde, pebermynte, kamille og lignende) men ikke krydderurteteer som f.eks. yogite.

* Nogen gange tager det nogle dage inden man får afføring. Det er helt normalt. Hvis du ønsker en laxerande effekt kan du lægge en madske hørfrø i vand over natten, og drikke/spise det næste morgen. Drik gerne et eller et par glas kogt, varmt vand lige når du står op, og lad det gå mindst 10 minutter inden du spiser morgenmad.

* At bryde diæten for tidligt kan give forskellige besværligheder.

Efter 10-dages diæten kan du:
a) bryde diæten og begynde at spise det du ønsker.
Eller
b) forlænge effekten af tarmskylningen ved at undgå at spise kød, fisk og æg i 30 dage

LILLE tarmskylning

Der findes en kortere version af tarmskylningen som man også laver om morgenen på fastende mave. Da drikker man seks til otte glas varmt saltvand (0,9 % salt) og laver de samme øvelser som ved den store tarmskylning, mellem hvert andet glas. Den store tarmskylning laver man normalt en til to gange pr. år, men den lille kan man lave af og til når man føler behov for det. Har man problemer med mave/tarm kan man i en periode lave den lille tarmskylning f.eks. en gang om ugen. Ingen diætperiode følger.

Kontakt os gerne hvis du har nogle spørgsmål.