Prana Vidya retreat

Prana Vidya er først og fremmest en avanceret tantrisk meditation. Sammen med andre tantriske meditationer, som Kriya Yoga og Antar Mauna, er hovedformålet med Prana Vidya opdagelsen af din inderste identitet. Prana Vidya er imidlertid en kraftfuld helingsmetode.

"Dette retreat er en unik mulighed for at give dig selv en vitaliserende hvile!
Yoga er i sig selv harmoniserende og genopbyggende, Prana Vidya, imidlertid, er dens helende perle."
(Swami Janakananda)

Prana, vitalenergien, er livskraften bagom alt i universet. Vidya betyder viden.

Prana Vidya er en del af det årlige Tremåneders Sadhana Retreat og udgør nu også hovedparten af 14-dages Prana Vidya kurset i maj/juni.

Forberedelse

For at deltage i Prana Vidya-retreatet skal du have gennemført et 10-dages retreat eller længere på Håå Retreat Center. Brug Ajapa Japa (eller Kriya Yoga) dagligt, fra du tilmelder dig, til retreatet begynder. Du skal kunne sidde komfortabelt i en meditationsstilling.

Den Prana Vidya som vi underviser i, er den metode som Swami Janakananda modtog fra sin lærer, da han boede hos ham i slutningen af 1960’erne i Indien. I følge traditionen undervises den under retreat-betingelser, og som en sekvens bestående af 12 dele. Lærer i Prana Vidya på 14-dages-kurset og på 3-månederskurset er Swami Ma Sita Savitri.

Foruden Prana Vidya indeholder kurset en Ajapa Japa Sadhana som understøtter Prana Vidya indlæringen. Her får du mulighed for at fordybe dig i Ajapa Japa i to uger. Andet indhold er: Shankhaprakshalana , asana, pranayama, mudra/bandha, Yoga Nidra, Antar Mauna, Returning, Karma Yoga, chanting/kirtan og foredrag. På kurset er der flere dages tavshedsperiode, hvor du lærer de finere dele af Prana Vidya. Antal deltagere er begrænset.

Shavasana

Under Prana Vidya kan du bruge en hvilken som helst behagelig stilling, liggende eller siddende, så længe du kan holde ryggen ret.

Metoden er baseret på det psykiske åndedræt (ujjayi pranayama) og forskellige visualiseringer, i en trinvis meditativ proces. Du vil arbejde med pranastrømmene (nadierne) i din krop.

Tantra er videnskaben om hele mennesket. Den stiler mod at opdage og forstå virkeligheden, indre så vel som ydre - gennem erfaring. Prana Vidya kan bidrage med en vigtig del af denne opdagelse; dyb indsigt om energikroppen og formåen at bruge livsenergi til gavn for dig selv og andre.

Deltagernes beretninger:

"Jeg har deltaget i Prana Vidya kurset. Det har været en tid med fordybelse, som at fjerne lag for lag af, for at nå ind til kernen.
Lærerne holder et meget højt niveau og man bliver overrasket over, hvordan de varsomt fører gruppen fremad dag for dag.
At deltage i retreatet er som at tage et renselsesbad. Verden opleves med et nyt og åbent sind"

Lee Kanold

"Jeg havde den glæde, at blive undervist i samtlige trin af Prana Vidya allerede i 1978 i slutningen af tremånederskurset på Håå Retreat Center. Indlæringen af denne meditationsteknik gjorde allerede dengang et stærkt indtryk på mig. Jeg er forundret over, hvor enkel Prana Vidya er at praktisere og samtidig er denne meditation noget af det mest subtile jeg nogensinde har erfaret indenfor yoga. Denne metode har siden dengang været en af mine følgesvende i min praksis som hverdagsyogi i min hjemby Stokholm.
I maj-juni 2011 vendte jeg tilbage til Håå for endnu en gang at modtage undervisning i Prana Vidya. Jeg vidste af erfaring, at man plejer at få adskillige tips og inspiration ud af retreaterne i Håå-ashrammen. Jeg blev heller ikke skuffet denne gang, men fik yderligere viden om og indsigt i en meditation som er meget forfriskende, det vil sige et yderst effektivt redskab til at opnå klarhed og velbefindende."

Bo Franzén, Universitetslektor

"Det ville ikke være muligt at lære denne teknik ved hjælp af en bog, fordi den virker langt mere teoretisk end hvad man rent faktisk oplever ved at praktisere den. At forstå hjælper ikke meget. Man er nødt til at erfare det. I Prana Vidya er du til stede og arbejder ud fra din egen kærne, det giver mere opmærksomhed og umiddelbarhed sammenlignet med andre beslægtede metoder fra andre traditioner.
Ved kursets slut følte jeg mig forvandlet, jeg var roligere og oplevede min omverden på en anden måde.
Efter denne retreat, føler jeg på den ene side, at jeg har et redskab til helbredelse og selvhealing, og på den anden side har jeg et værktøj til at nå en dybere bevidsthed om de finere processer i meditation."

Christian

"Det sidste kursus jeg tog i Håå var Prana Vidya. Der var en stemning af lethed og afslapning blandt alle deltagere. Selve Prana Vidya teknikken gav mig evnen til helt at give slip og flyde hen, så at sige nå ned i dybere lag af mig selv og se tanker og anden "støj" tone ud.
Prana Vidya oplevelsen er ikke kun en engangs mens man er på kurset, men jeg har også haft glæde af det i min hverdag, hvor det er en effektiv form for selvhealing, hvor man er uafhængig af andre."

Suzanne

"Kurset var fantastisk. Jeg opfatter Prana Vidya som en meget harmoniserende metode med en effekt, der varer i flere dage. Det er en kraftfuld metode, som også giver koncentration og klarhed."

Paul Green

"Prana Vidya-kurset i Håå var en perfekt blanding af hårdt arbejde og afspænding. I kombination med de naturskønne, rolige omgivelser, kunde jeg arbejde intensivt med mig selv. Kurset har givet mig et redskab at nå tilbage til en tilstand af energi og afspænding. Det er nyttigt for mig i hverdagslivet, specielt under eksamensperioder."

Natalie Roope

"At lære meditationen Prana Vidya gjorde mig mere bevidst om min energi. At praktisere den regelmæssig derhjemme gjorde at jeg blev mere bevidst om, hvordan jeg bruger og ikke bruger min energi. Dette gjorde at ting og sager i mit liv begyndte at ændre sig - livet bliver mere og mere magisk."

Ulrika

"Det at være med på Prana Vidya kurset virkede nærmest som en forårsrengøring af sindet. Alt stod pludselig meget meget klart.
Jeg vil anbefale alle som har lært Kriya yoga også at lære Prana Vidya (og omvendt).
Der er jo nogle helt andre omgivelser herhjemme, kosten er også anderledes og så laver jeg kun Prana Vidya 2 gange om ugen i forhold til 7 i Håå. Jeg synes at det virker ok taget i betragtning at jeg befinder mig langt fra Håås beskyttende omgivelser. "

Sussi Lykke Solbjerg Hansen

"Karma yoga. Gummistøvlerne som vi tog på gjorde os til samarbejdspartnere på en ekspedition. Mine medrejsende var f.eks. en katolsk munk, en taxa-chauffeur, en ingeniør, en sufi. Visse vidt berejste, andre fra den nærmeste landsby. Vi stod i haven og skulle lave opfindelser, grave, bygge et hus, og lykkedes med at kæntre igen og igen blandt åkannerne. (Er det virkelig normalt i svenske søer? At der er så mange padminis som flyder rundt?). I det mørke yogarum genkendte jeg de rolige ansigter. Deres øjne åbnedes som blomster. Vi kiggede os forsigtigt omkring og vi var måske lidt som en eng?
hmmm….
Vågen tid.
Jeg lyttede efter når min mor sagde god nat til brødrene i værelserne ved siden af. Jeg husker det store, mørke rum, hvor min krop opløstes og derinde hendes fine stemme. I drømmene ville vi flyve.
Jeg oplevede Swami Ma Sita som moderlig og stærk, samtidig følsom og sårbar som et barn. At sige tak til sådan en lærer føles næsten frækt og på en eller anden måde for grovt. Der er ting man ikke kan takke for. Gaver."

Katrin

"Solskin, god mad, dejlige afslappede yogis rundt omkring, ingen overdreven anstrengelse, næsten som at være i Yoga Nidra under hele kurset. Effekterne var direkte og kraftfulde. Jeg husker da vi kom, hunden Prikken var stadigvæk dér (14 år gammel på det tidspunkt) og virkede gammel og svag. Jeg blev overrasket over, hvor meget dårligere han så ud til at ha det i forhold til sidste gang jeg var i ashramen. Under en af lektionerne bad Swami Ma Sita os om at sende helbredende energi til nogen, der trængte til det. Næste dag, var Prikken fuld af liv. Han løb rundt som en Duracell-kanin. Jeg tror, der var ret mange af os der sendte ham energi.
Efter kurset har jeg praktiseret Prana Vidya derhjemme en tid. Det gjorde stor forskel i rehabiliteringen af en blindtarmsbetændelse og hjalp mig at blive helt frisk. Jeg kunde godt tænke mig at gentage kurset en gang snart. Håå ashram er et meget specielt sted for mig. I en satsang tror jeg Swami Janakananda sagde noget i stil med: Yoga forandrer ikke livet, men det kan hjælpe dig at være den, der bestemmer over dit liv."

Lilia Kader

Mere læsning:
Yoga og den finere energi af Mira
Psykisk energi af Joachim Rodenbeck
Om Sadhana - om cykler i helbredelse og indlæring og om at holde tavshed under indvielsen i Kriya Yoga af Swami Janakananda
3-måneders Sadhana retreatet

Billedet af nadier på blå baggrund, © 1972 Sri Ramamurti Mishra