Sådan skyller du næsen med Yogi’s NoseBuddy™

 

OBS! Skyl kande og ske i varmt vand inden du bruger dem første gang.
Du kan downloade denne brugsanvisning som en PDF-fil

1. Hæld en strøget måleske salt i NoseBuddy (4,5 g)

Brug finkornet bordsalt eller kogesalt, helst uden tilsætningsstoffer som jod og antiklumpningsmiddel. Groft salt kan bruges, men det tager længere tid at opløse.

Nogle få oplever at brugen af havsalt kan give stoppet eller løbende næse.

2. Fyld kanden op til målestregen med lunkent rent vand (0,5 liter)

Normalt går det fint at bruge vandet direkte fra vandhanen, men lad vandet løbe lidt, inden du fylder kanden op. Opløs først saltet med lidt varmt vand. Fyld derefter op med koldt vand til målestregen så den færdige opløsning bliver lunken (fingervarm).

Hvis du er et sted hvor man ikke bør drikke vandet fra vandhanen, eller hvis vandet indeholder meget klor, så kog vandet først og lad det køle ned til den rigtige temperatur. Har du tørre slimhinder, f. eks. efter en lang flyrejse, så kan du tilsætte en dråbe vegetabilsk olie, f.eks. mandelolie eller sesamolie, til vandet.

3. Rør rundt indtil alt saltet er opløst

Vandet får nu samme saltkoncentration som kroppens celler, fysiologisk opløsning med 0,9 % salt.

Korrekt saltindhold og temperatur gør det behageligt at skylle næsen.

4. Skyl næsen

Stå ved en håndvask og hold kanden i den ene hånd. Stik NoseBuddys tud ind i det ene næsebor, så den slutter tæt. Læn dig fremover. Træk vejret afslappet gennem munden. Drej derefter hovedet lidt til siden og lad kanden følge med op. Nu løber vandet af sig selv ind igennem det ene næsebor og ud igennem det andet.

Når halvdelen af vandet er løbet igennem så puds næsen let (se punkt 6). Hæld derefter resten igennem det andet næsebor.

Hvis du har behov for at rense næsen endnu grundigere, så skyl med en hel kande igennem hvert næsebor.

5. Lad vandet løbe ud

Lad vandet løbe ud. Efter at du har skyllet næsen, vil der ofte være lidt vand tilbage i næsehulen. For at få vandet til at løbe ud, bøj dig forover og lad hovedet og overkroppen hænge afslappet et stykke tid.

Hvis du kender yogastillingerne klovnen eller hovedstand*, kan det være en fordel at bruge en af dem i stedet.

6. Tør næsen

Puds næsen gennem et næsebor af gangen. Pust ud let og stødvist, ikke for kraftigt. Afslut med:

7. Smedens blæsebælg

Sid opret og placer højre hånd som på billede 7. Mærk efter hvilket næsebor, der er mest åbent og luk det andet næsebor med tommelfingeren eller ringfingeren.

Lav tyve hurtige, korte og lette ind– og udåndinger gennem det åbne næsebor. Ånd derefter helt ind og hold vejret ved at lukke begge næsebor.

Hold vejret med et let tryk af luft i næsehulen, så længe det er behageligt. Hvis næsen er stoppet, så hold vejret længe.

Ånd derefter langsomt ud gennem det samme næsebor. Gentag med det andet næsebor og lav i alt tre runder med hvert næsebor. For at få den bedst mulige virkning af neti, eller hvis du har besvær med stoppet næse, bihulebetændelse, allergi eller astma, så lav altid åndedrætsøvelsen blæsebælgen efter næseskylning.

*) For mere information om yogastillingerne klovnen og hovedstand, og åndedrætsøvelsen blæsebælgen, se bogen Yoga, Tantra og Meditation i min hverdag af Swami Janakananda (Bogans forlag)

Nogle råd

Hvis vandet løber langsomt eller hvis det slet ikke kommer ud gennem det andet næsebor

a) Måske presser du tuden for hårdt, eller skævt ind i næseboret, så vandet ikke kan strømme frit igennem.

b) Hvis tuden ikke slutter helt tæt i næseboret, kan det være at vandet løber ud til samme side.

c) Hvis du er forkølet og helt stoppet i næsen, er det ikke sikkert, at vandet løber igennem med det samme. I så fald, bliv stående i nogle minutter med tuden i næseboret og lad saltvandet opløse slimet. Derefter puds næsen forsigtigt, et næsebor af gangen.

Gør det samme med det andet næsebor, og fortsæt med at skifte fra side til side indtil vandet begynder at løbe igennem. Først vil det komme dråbevis og siden i en friere strøm.

Hvis du er forkølet, så vær ekstra varsom, når du pudser næsen, da slimhinderne er mere sarte.

NoseBuddy’s specielle konstruktion, med stor volume og lang bøjet tud, gør det let at få tilstrækkeligt tryk på vandet. Det betyder, at du næsten altid vil kunne skylle næsen, også selvom den er stoppet til at begynde med.

Hvis vandet løber ned i munden

Nogle gange kan der løbe lidt vand gennem næsen og ind i munden. Det har ingen betydning og kan skyldes tilstoppet næse.

Men hvis der løber meget vand ind i munden, skal du måske justere din kropsstilling ved at læne dig længere frem, trække hagen tættere ind til brystet eller ændre hovedets hældning. Du må ikke hælde hovedet for meget til siden. Husk også at trække vejret gennem munden og undgå at synke.

Hvis det svier

Måske har du for lidt eller for meget salt i vandet. Eller også er saltet ikke blevet ordentligt opløst. Mål altid saltmængden med måleskeen og fyld vandet op til målestregen. Rør grundigt rundt og check at alt saltet er blevet opløst, inden du skyller (se punkt 1–3).

Forskellige typer salt kan have forskellig vægtfylde. Prøv derfor gerne at bruge en anelse mere salt end en strøget måleske. Blandingen er korrekt når den smager som tårer, og temperaturen er krops– eller fingervarm.

Hvor ofte og hvor meget?

1–2 gange om dagen anbefales (morgen/aften). Du kan også skylle næsen efter behov, f.eks. hvis du er ved at blive forkølet, har stoppet næse, bihulebetændelse, astma, høfeber – eller hvis du har opholdt dig i støvet, røgfyldt eller på anden måde forurenet luft. Ved snorken, skyl næsen inden du går i seng. Har du behov for at rense næsen ekstra grundigt, så brug en hel kande til hver side. De positive effekter ved næseskylning forstærkes ved regelmæssig, dagligt brug.

Rengøring

Skyl kanden og skeen af i varmt vand efter brug, og lad dem lufttørre. Ved behov, vask kande og ske med et mildt opvaskemiddel. Af hygieniske grunde anbefaler vi, at du ikke låner din kande ud. Yogi’s NoseBuddy er et kvalitetsprodukt med lang holdbarhed. Følg instruktionerne i denne brochure – så vil du have glæde af din NoseBuddy i mange år.