Yoga, Tantra og Meditation i min hverdag

af Swami Janakananda Saraswati

Femte udvidede og reviderede udgave

Forlaget Bindu 2013

Bogen er på 128 sider,
med mere end 200 billeder og illustrationer.
ISBN: 9789197789448

Hvad er yoga og meditation egentlig?

Gennem den oprindelige yoga udvides menneskets bevidsthed. Kroppen bliver stærk og smidig og sindet falder til ro. Du bliver bevidst om dit livsmønster og skaber et fundament for selvtillid og indre tilfredshed.

Ved at styrke din evne til at spænde af og hengive dig til livet og opretholde et højt energiniveau, får dit liv en ny kvalitet.

Yoga, Tantra og Meditation i min hverdag er anderledes end de fleste andre bøger om yoga i og med at den er baseret på den tantriske tradition. Det vil sige, at forfatterens intention og interesse er at tilbyde dig mulighed for at opnå konkrete resultater, snarere end kun at præsentere filosofiske forklaringer, skabe drømmerier eller ligge under for de flygtige modestrømninger i dagens yoga.

Følger man bogens vejledning, kan man selv sammensætte sit program for yogaøvelser og meditation så det kommer til at passe éns daglige tilværelse. Illustrationerne, som er en vigtig side af bogen, gør det let at lære stoffet. De viser yogastillinger, åndedrætsøvelser og de seksuelle tantriske stillinger.

Og som en ekstra bonus, får du en forståelse af, hvad yoga egentlig handler om.

Bogen er en af de mest udbredte af vor tids yogabøger, og den yogabog som har været længst på tryk i Danmark.

Denne kultbog, fast forankret i traditionen, er blevet en moderne klassiker.

I den finder du blandt andet:

 • De 8 trin i Yoga og yogatraditionens forskellige områder; Hatha, Swara, Raja, Bhakti, Karma, Jnana, Tantra m.m.
 • En stor del af bogen indeholder mange og diverse yogaprogrammer med grundig vejledning, lette at følge i din yoga derhjemme:

  * Yogastillinger (Asana), både dynamiske og stille/dybtgående
  * Åndedrætsøvelser (Pranayama), for energi, klarhed og ro
  * Afspænding
  * Øjenyoga
  * Energiholdninger og -låse (Mudra og Bandha)
  * Meditationsstillinger

 • Tantrayogaens oprindelige seksuelle handling
 • Chakra og Kundalini yoga
 • Ro i sindet - At give slip - At få afslappet forhold til påvirkninger
 • Dybdeafspændingen Yoga Nidra
 • Meditationerne: Indre Stilhed ogden lille Kriya Yoga
 • Koncentrationsmetoder
 • Yoga i hverdagen

 

Sagt og skrevet om bogen

Denne yogabog, som introducerer læseren til de forskellige traditionelle yogapraksis, kom ud i sin oprindelige udgave tilbage i 1970'erne. Men bogens tidløse lære er selvfølgelig lige så relevant i dag som dengang. Swami Janakananda, grundlæggeren af Skandinavisk Yoga og Meditationsskole, forklarer de forskellige grene af yoga og beskriver mange teknikker, lige fra talrige Asana (herunder flere måder at bruge solhilsningen) og åndedrætsøvelser, til Pratyahara og meditationer fra den tantriske Kriya yoga. Selv det seksuelle tantriske ritual beskrives. Her findes programmer til forskellige formål, lige fra øjenyoga til rygprogram. Derudover er bogen altid en lige interessant og troværdig kilde til forklaringer og vejledning i vældig meget på yogaens vej. Noget man ikke ser i samme udstrækning i mange af de nyere yogabøger.

Nina Haisken, tidsskriftet Yoga Aktuell

Jeg skriver for at fortælle dig, hvor glad jeg er for bogen Yoga, Tantra og Meditation i min hverdag. Jeg har også for nylig købt din Oplev Yoga Nidra CD. Det jeg har læst og hørt tiltaler mig meget. Jeg har læst mange yogabøger og forsøgt at følge dem, men der har ikke været megen information i dem. Din bog går mere i detaljer med hver asana, åndedrætsøvelse og meditation. Mange af mine venner forstod ikke hvad yoga var før jeg viste dem din bog, og de fandt den meget fascinerende. Selv har jeg prøvet forskellig slags træning, f.eks. vægttræning, hvilket bevirkede at jeg bagefter følte mig meget træt og øm. Jeg har også prøvet Tai Chi, som ligner yoga og meditation, men jeg har opdaget at yoga giver en mere total afspændingseffekt end Tai Chi.

Jeg har kun lavet yoga i omkring otte måneder, men yoga inspirerer mig mere og mere for hver dag. Jeg har nu brugt de klassiske stillinger fra Yoga, Tantra og Meditation i min hverdag i et par måneder.

Endelig vil jeg takke for jeres fine materiale, og jeg glæder mig til på et tidspunkt at rejse til jeres retreatcenter i Sverige.

Clinton Blackmore, Regina, Canada

Jeg holder meget af denne bog! Den giver en seriøs og traditionel, og samtidig ren, ærlig, let og hjertefuld indgangsvinkel til yogaen.
I flere år deltog jeg i kurser på Skandinavisk Yoga og Meditationsskole, grundlagt af Swami Janakananda. Jeg har altid følt at de lægger vægt på det åndelige i yogaen og alligevel er deres måde at undervise på meget jordnær, og jeg er glad for at det blev min indgang til yoga. Det er godt at begynde med begge ben på jorden ;)
Jeg kan stærkt anbefale denne bog til alle interesserede i yoga. Uanset om du er nybegynder eller avanceret, vil du finde noget i den som inspirerer dig og hjælper dig gå videre!

Siri Kalla, Goodreads

Uden højstemte løfter, uden forbud og fordomme, får alle her at vide, hvad der bør vides. Resultatet er op til læseren selv, men læsning af bogen kan udmærket betyde en forvandling af den, der læser den.

Sjællands Tidende

Jeg har længe næret et ønske om at begynde med yoga, men følte mig afskrækket af de snæversynede akademiske og religiøse synspunkter, som ofte forekommer. Din indstilling, og det at du har tantra og kundalini med er så forfriskende, og det er lige netop hvad jeg har ledt efter. Jeg kunne virkelig identificere mig med alt hvad du sagde; ikke bare det, men jeg følte også at den måde du kommunikerer din viden og anskuelser på var perfekt.

V. Williamsson, London, UK.

Af fire gode yogabøger jeg har læst, er den her den bedste.

Fra SIF-magasinet, Sverige

Jeg kan varmt anbefale denne bog skrevet af en af verdens bedste nulevende lærere.

Bernie Kirrane

Yoga Tantra og Meditation i min hverdag er en inspirerende og frem for alt, forfriskende praktisk bog. Den er skrevet af en mand, som forstår sit håndværk, og ved, hvad han taler om - man mærker det, når man læser den. Selv folk, der allerede ved noget om yoga vil blive overrasket over, hvor meget denne bog tilbyder.
De sidste fire kapitler behandler udelukkende temaet meditation, og hører til det bedste jeg har læst om dette emne.

Swami Pragyamurti Saraswati, i Spectrum tidsskriftet, London.

Tantra betyder frigørelse ved at udvide sig selv indadtil. Det er filosofien hvor man, i stedet for at ændre hele sit liv for at blive ´åndelig´, kan begynde at ganske enkelt værdsætte alle dele af livet som åndeligt. Denne bog af Swami Janakananda er en klassisk tekst blandt de første generations yoga udøvere i Vesten, den forklarer hele tanken bag yoga udøvelse fra asana til meditation til filosofi, alt inden for rammerne af det tantriske livssyn.

Bogens illustrationer og stil giver indsyn i yogaens verden i 70'erne, da den var lige begyndt at komme til udtryk i Vesten. Heldigvis ældes yoga som vin. Videregivet fra generationer af lærere til elever, kan ældre tekster vise os klare glimt af den oprindelige hensigt og tidløse visdom. Denne tekst går ikke så langt tilbage som Bhagavad Gita, men der er sket meget med yogaen siden den blev bragt til vesten. Swami Janakananda var direkte discipel af Swami Satyananda Saraswati, og hans indgående kendskab til alle aspekter af yoga viser sig i hans praktiske og fordomsfri brug af læren.

Stor ros for Yoga, tantra og meditation i min hverdag.

Ray Greenberg

Swami Janakananda skjuler ikke problemerne, tværtimod beskriver han dem og viser os hvordan man kan overvinde dem... Netop gennem denne åbenhed giver bogen os et solidt fundament for selvtillid under sådanne omstændigheder. Dette er en sjælden kvalitet, som Swami Janakananda, så vidt jeg ved, er ret alene om blandt yogalærere i Vesten.

J.O. Mallander, Hufvudstadsbladet, Finland

Swami Janakananda,
Jeg har lige læst din fortræffelige bog om yoga og tantra. Din fremstilling er klar, ligefrem og uhøjtidelig. Jeg er overrasket over hvor effektive nogle af disse meditationsmetoder er. Bare det at sidde stille og opleve kroppen, åndedrættet og sindet er meget stærkt. Jeg har lavet min lille morgenrutine med yoga, lidt åndedrætsøvelser og en stille meditation. Det er så stimulerende at det påvirker hele min dag.

Jeg har anbefalet bogen til mange af mine venner, begyndere såvel som mere erfarne udøvere af yoga, fordi den på en gang er en god introduktion og en inspiration for den, som har praktiseret det i længere tid.
Jeg ville ønske at din bog havde været mit første møde med denne tradition, da ville jeg have spildt meget mindre tid.

Malcolm, California, USA

Med Swami Janakananda Saraswati har Vesten fået en lærer, der på én gang formår at forbinde årtusind gammel videnskab og et virkelighedsnært kreativt liv for enhver. Denne bog er en milepæl i europæisk kultur.

Bent Keutman

Selvom der findes mange bøger som behandler Raja Yoga, så anbefaler jeg Yoga, Tantra og Meditation i min hverdag af Swami Janakananda. Den er skrevet på en velorganiseret, klar, enkel og nøgtern måde.

Khor Chu Cheng, i sin bog "Transforming Conflict into Harmony"