Tarmskylning – Shankaprakshalana

„Shankhaprakshalana renser kroppen. Ved at udføre den med omhu opnår man en lysende krop” Gheranda Samhita

af Shanti 1996, revideret og udvidet i maj 2009


For mange år siden mødte jeg en god ven på gaden, som glædestrålende fortalte mig om en pige han lige havde mødt. Og så sagde han noget som fik mig til at spidse ører: „Hun skyller sine tarme med saltvand!“ Det havde jeg aldrig hørt om før. Jeg blev på én gang både nysgerrig og skeptisk!

Katrins julegave...

Fem måneder efter sin første tarmskylning skrev en kvinde til mig:

„Som du sikkert husker, var jeg allergisk (overfor mælk og sukker), da jeg var på besøg hos jer i november. Jeg siger udtrykkeligt var, for lige før jul fik jeg den bedste julegave jeg nogensinde har fået. Jeg prøvede, lidt forsigtigt, at spise normalt, og det gik! Siden det, har jeg ikke haft noget besvær overhovedet! En meget glad Katrin“

Hatha Yoga

Yogatraditionen er en rig tradition der rummer en omfattende viden om krop og sind. Det er en videnskab hvis metoder er gennemprøvede og forfinede gennem årtusinder. Alle kan bruge yoga. Uanset hvad du tror på eller hvem du er, så virker metoderne præcist og uden bivirkninger. De giver dig adgang til dine egne ressourcer.

Hatha Yoga er den del af yogatraditionen, der omfatter de fysiske renselsesprocesser som fjerner gift- og affaldsstoffer, og opløser de grovere spændinger i kroppen. Med Hatha Yoga kan man forebygge sygdomme og forbedre sin sundhedstilstand. Mave- og fordøjelsesbesvær, psykosomatiske sygdomme som diabetes, astma og migræne kan lindres, ja sommetider helbredes gennem yoga.

En ung mand med diabetes deltog på et længere kursus på Håå internationale Retreatcenter. Hans bugspytkirtel producerede slet ikke insulin da han kom, og han måtte indtage insulin flere gange dagligt. Allerede efter et par dage med yogatræningen mindskedes hans insulinbehov. Vi lærere havde forberedt ham på, at der kunne ske ændringer efter tarmskylningen, men vi havde ikke forventet så hurtig en virkning. Hans bugspytkirtel begyndte at fungere, og i slutningen af kurset behøvede han kun meget lidt insulin.

Ha står for sol og tha for måne. Solen repræsenterer det varme, aktive og det fysiske og Månen det kølige, passive og mentale der spejler solens lys, reflekterer.

Hatha Yoga bygger på et kendskab til at man kan bringe kroppens organer og funktioner i indbyrdes balance og derved skabe et harmonisk grundlag for sin tilstand, mentalt såvel som fysisk. Megen rastløshed beror således på en forkert balance i kroppen.

Princippet i yoga om balancen mellem det varme og det kølige, mellem anspændthed og afspænding, mellem udfoldelse og fordybelse kan beskrives fysiologisk ved det autonome nervesystems to komplementære funktioner: den sympatiske og den parasympatiske. I kampsituationer f.eks. stimuleres de aktiverede funktioner − pupillerne bliver større, blodet ledes fra indvoldene til musklerne, hjertet pumper mere og åndedrættet øges, mens disse funktioner nedsættes ved f.eks. hvile.

Stress har at gøre med en forkert balance mellem disse to funktioner, mellem sol og måne energien, således at de begge er aktive samtidigt og så at sige modarbejder hinanden. Derved kan mange forskellige komplikationer opstå, fysiske som mentale.

Hatha Yogaens renselsesprocesser fjerner grundlæggende spændinger, som står i vejen for din klarhed og koncentration. De er inddelt i seks hovedgrupper, Shat Karma. Nogle af de enkleste metoder er f.eks. tandbørstning og „rengøring af hovedbunden“. I en af de klassiske tekster, Gheranda Samhita, er disse små øvelser beskrevet side om side med andre mere omfattende processer.

Sådanne renselsesprocesser er f.eks. næseskylning, Neti, hvor man hælder kropstempereret saltvand gennem næsen og maveskylning, Kunjal Kriya, hvor man drikker vand og kaster det op igen. Og maveøvelser som Agnisar og Nauli, hvor man roterer med bugens muskler, masserer tarmene og sætter forbrændingen i vejret. Åndedrætsøvelsen Kapalabhati renser lungerne. Den siges også „at rense den forreste del af hjernen“ (bl.a. ved at blodet iltes). Tratak skaber en bedre balance i hjernen, styrker og renser øjnene og er også en vigtig koncentrationsteknik. Og endelig er der Shankprakshalana, tarmskylning.

Shankhaprakshalana

Vi har her at gøre med den mest omfattende af renselsesprocesserne, den renser hele vejen fra mund til endetarm. På sanskrit har man kaldt vores sammenfoldede, ca. syv meter lange tarme shanka en konkylie – prakshalana betyder at vaske grundigt. I visse tekster kaldes Shankaprakshalana også Varisara Dhauti .

I tarmene ophobes „slagger“, affaldsstoffer der er blevet siddende i de små folder i tarmene, og hvorom der kan opstå spændinger som binder energi og påvirker ens velbefindende. Når tarmene skylles, fjernes slaggerne og spændingerne.

Huden bliver renere og blødere og mange slags hudallergier og eksem kan lindres, ja, kan endog helt forsvinde.

Sanserne skærpes i en sådan grad, at det føles som om de har været „pakket ind“ og nu bliver pakket ud. Jeg glemmer aldrig smagen af den kogte gulerod jeg spiste efter min første tarmskylning. Den smagte mere af gulerod end jeg nogensinde tidligere havde oplevet det.

Virkningen er ikke bare fysisk, som at smage og se bedre. Når de grove spændinger fjernes fra bug og underliv, får du den frigjorte energi til din rådighed, og kroppen føles lettere og godt tilpas. Det bliver nemmere at falde til ro, noget som letter indlæringen af yoga og meditation.

Forberedelse

Vigtigt! Selvom tarmskylningen er enkel at udføre, kræver den vejledning af en lærer som er uddannet i denne proces og som har tilrækkelig personlig erfaring med den. Den bør ikke laves på egen hånd, men kun i en gruppe sammen med andre.

Vi opfordrer derfor yogalærere som ikke er uddannede i denne metode, til at afstå fra at lave den eller undervise i den til den fornødne erfaring og uddannelse er opnået. For at undgå misforståelser opfordrer vi ligeledes til ikke at videregive denne artikel med egne ord.

 

Når du kommer til os på en tarmskylning må du afsætte en hel dag til det og ikke have andre planer for eftermiddag og aften. Dagen inden springer du aftensmaden over, men spis eventuelt lidt frugt og drik gerne vand eller urtete, men ingen mælkeprodukter.

Hvis du lider af en sygdom, så fortæl det til din lærer inden du laver tarmskylningen.

Vandet og saltet

Vandet til tarmskylningen skal være fysiologisk saltvand, d.v.s have samme saltkoncentration som kroppen, 0,9 %. Dette gør at vandet hurtigere forlader mavesækken, samtidig med at det bevarer samme osmotiske tryk på begge sider af tarmvæggen. Det vil sige at kroppen hverken optager eller afgiver salt og vand af betydning, saltvandet bliver i tarmkanalen på vejen gennem kroppen og udskilles gennem endetarmen.

Vi har konstateret at visse mennesker er overfølsomme over for havsalt. Vi anbefaler derfor at bruge almindelig salt fra saltminerne dybt nede i jorden, men det skal ikke være tilsat antiklumpmiddel, f.eks. Himalayasalt.

Vandets temperatur har betydning for, hvor let det passerer gennem tarmen. Det er perfekt, når det er som varm suppe.

Fremgangsmåde

Tarmskylningen foregår ved, at du drikker et glas saltvand og laver fem enkle øvelser, som hjælper vandet gennem tarmsystemet. Derefter drikker du igen et glas vand og laver øvelserne, og sådan fortsætter du.

Efter det sjette glas begynder du at gå på toilettet efter øvelserne. Efterhånden som du drikker flere glas og laver øvelserne, bliver vandet der kommer ud lysere og indeholder færre og færre partikler. Til sidst er det næsten så klart som det vand du drikker og helt frit for partikler.

Selve tarmskylningen er nu færdig. I alt drikker man ca. 16 store glas saltvand. Men drik ikke almindeligt vand under processen og heller ikke i fire timer bagefter.

Øvelsernepalme

1/ Den første øvelse er en variation af Palmen eller Tadasana på sanskrit.

Stå med armene strakte op over hovedet og hænderne foldede med håndfladerne opad. Ånd ind, stå op på tæerne og kig op på hænderne. Gå nu rundt på tæer, så længe du kan holde vejret.

Kom så ned på fodsålerne igen mens du ånder ud. Stå et øjeblik med armene hængende ned langs siderne.

Gentag det i alt tre gange.

 

Palme-i-vind22/ Den anden øvelse hedder

Tiryaka Tadasana
på sanskrit.
Vi kalder den for
Træet i vinden.

Stå med benene spredte,
fold hænderne og
vend håndfladerne udad.

Stræk armene op over hovedet
og se op på hænderne
og svaj fra side til side.

Udføres otte gange til hver side.

 

 

 

 

 

 

Taljevrid

3/ Den tredje øvelse er Kati Chakrasana,Taljevrid.

Stå med spredte ben og armene hængende ned langs siderne.

Begynd at svinge armene fra side til side ved at dreje kroppen; når du drejer til højre, se så langt rundt du kan over højre skulder - drej straks tilbage til venstre.

Sving så hurtigt, at venstre hånd i yderstillingen lander oven på højre skulder, og højre hånd svinger om bag ryggen og rører ved taljen i venstre side, og derefter omvendt. Bevægelsen skal være så løs at armene afslappet svinger vandret ud fra kroppen.

Også denne øvelse laves otte gange til hver side.

 

 

v-cobra

4/ Den fjerde øvelse hedder
Tiryaka Bhujangasana, og kan oversættes til Vridende kobra.

Lig på maven med benene godt spredte.

Hæv så kroppen op i strakte arme, og drej hoved og overkrop så du kigger over højre skulder og ser ned på venstre hæl. Drej derefter til den anden side.

Gentages otte gange til hver side.

 

bug-m

5/ Den femte øvelse, Udarakarshanasana, Bug-massage.

Sæt dig på hug og placer hænderne på knæene. Hold overkrop og hoved oprejst.

Før højre knæ ned til venstre fod, og drej samtidig overkroppen mod venstre og se så langt bagud du kan. Samtidig trykkes venstre ben mod kroppen, så det giver et pres i maven, helt nede ved lysken.

Gentag det samme til den anden side.

Lav den otte gange til hver side.

Vigtig! De fem øvelser som beskrives her bevirker at vandet hurtigt passerer gennem hele fordøjelsessystemet, fra mave til endetarmsåbning.

Øvelserne må derfor udføres i den angivne rækkefølge. Når du udfører øvelserne efter at have drukket vandet, vil de forskellige lukkemuskler fra maven og ned gennem tarmene åbnes i den rigtige rækkefølge.

 Kunjal Kriya – maveskylning

Derefter, når selve tarmskylningen er færdig, så skal maven skylles.

Saltvandet du drikker til maveskylningen er også fysiologisk, men lidt under kropstemperaturen.

Denne teknik hedder Kunjal Kriya, ikke at forveksle med „Kriya Yoga“, en avanceret meditationsteknik.

På sanskrit betyder Kunjal „at kaste vand op“, og Kriya „proces“.

Vandet drikkes i én køre indtil maven er fuld – ca. 1½ liter – og, med den rigtige temperatur, så vil vandet komme op igen af sig selv. Ellers stikker du et par fingre i halsen og udløser opkasterefleksen.

Maveskylning er en enkel og hurtig proces, som efterfølges af stort velbehag og dyb afspænding.

Terapeutisk bliver Kunjal brugt ved mave og fordøjelsesbesvær, hovedpine, nervøsitet, astma, forkølelse og hoste.

Hvis man vil have et mere indgående kendskab til metoden, kan man i op til 40 dage skylle maven hver morgen på fastende hjerte. Det kræver ingen diæt, man skal bare vente ca. en halv time, inden man spiser noget.

Neti – næseskylning

neti

Derefter skyller man næsen med fysiologisk saltvand.

Fyld en ‚netikande’ med kropsvarmt saltvand. Før tuden ind i et af næseborene, så den slutter tæt. Hold hovedet let på skrå, så vil vandet af sig selv løbe ind ad det ene næsebor og ud gennem det andet.

Læs mere om næseskylning og hvordan man tørrer næsen bagefter >>

Hvile og mad

Når du har skyllet og tørret næsen, og endnu en gang lavet øvelser, været på toilettet, og fået det sidste vand ud, så lægger du dig for at hvile tre kvarter. Du sover ikke, men ligger bare og slapper af.

Den hvile du får efter tarmskylningen, er beskrevet på følgende måde i Yogic management of Asthma and Diabetes, af Dr. Swami Shankardevananda Saraswati:

„Dette tidsrum er det eneste, hvor fordøjelsen får total hvile, for det er kun, når tarmene er helt tømt, at fordøjelsens nerveimpulser og kirtlernes aktivitet stopper.“

hvile

Når du er færdig med at hvile dig, så spiser du et specielt måltid mad, som består af ris, røde linser og ghee (den klare olie fra kogt smør). Dette måltid hjælper fordøjelsen i gang igen på den letteste og mest balancerede måde. Spis rigeligt. Drik ikke vand og tag ikke bad de næste fire timer. Derefter, drik kun varmt vand resten af dagen.

Så tag den med ro til det bliver sengetid. Selvfølgelig kan du gå dig en tur i frisk luft, men lav ikke noget anstrengende.

Diæten

Hvad spiser man efter tarmskylningen?
Efter tarmskylningen holder man en diæt. Den består af letfordøjelig, skånsom mad, som kogte kornprodukter (ris, spagetti uden æg m.m.), kogte grøntsager og bælgfrugter, såsom bønner eller linser. Det beskytter fordøjelsessystemet og giver kroppen tid til at stabilisere effekten af tarmskylningen.

Hvad undlader man at spise?
De første ti dage undlades følgende ting: kaffe, te, sukker, honning, chokolade, alle former for slik, tobak, herunder også kosttilskud og medicin som ikke er absolut nødvendig. Ligeså undlades grøntsager som løg og porrer, rå grøntsager, stærke krydderier og alle former for frugt og mælkeprodukter.

Kød, fisk æg og alkohol undlades i 40 dage.

Valg af indhold og forberedelse af diæten
Hvis du kommer i tvivl om hvad du kan spise i diætperioden, så kan det være en slags test at spørge dig selv, om du ville give det samme til et spædbarn. Hvis du ikke vil det, så lad selv være med at spise det før diæten er forbi.

En diæt på kogte grøntsager og kogte kornprodukter lyder måske for nogen lidt kedelig, men bruger du blot din fantasi kan du lave fin og varieret mad. Allerede efter de første par dage kan du smage maden til med lidt urter, men ikke stærke krydderier som chili, karry og ingefær. Sådanne smagsstoffer kan nydes i små mængder, da dine smagsløg, efter tarmskylningen, er som vækket af dvale.

Selv om økologiske grøntsager kan være lidt dyrere, er de værd at investere i. Dette gælder specielt basisgrøntsager, som kartofler, gulerødder og pastinakker.

Tarmskylning hos os
Hvis du laver tarmskylning på en af vores byskoler slutter vi med at gennemgå diæten. På kurserne i Håå Retreat Center er det nemt, her får du maden serveret.

Kroppen har fået sin oprindelige følsomhed tilbage
Når du efter diætperioden igen skal udvide din kostplan, så læg mærke til kroppens øgede følsomhed, som måske betyder, at du ikke har behov for at spise det samme som før. Vær lydhør overfor kroppens signaler. Efter tarmskylningen er det lettere end ellers at ændre på sine kostvaner. Og da mange taber lysten til at ryge, kan det også være et godt tidspunkt at holde op.

Lille tarmskylning

Der findes også en kortere udgave af tarmskylningen Laghu Shankprakshalana. Den bruges især af mennesker der gennemgår en speciel kur, f.eks. diabetikere, som laver den hver dag i 40 dage efter man har lavet den store tarmskylning.

Den er enklere, fordi man ikke holder nogen diæt bagefter, og kun drikker seks til otte glas saltvand. Mellem hvert andet glas laver man de samme øvelser, som til den store tarmskylning.

Den lille tarmskylning laves om morgenen, på fastende hjerte. I modsætning til den store tarmskylning, som normalt kun laves én eller to gange om året, kan den bruges så ofte der er behov for det.

På hospital i øst og vest

Statistik pr. maj 2009

Siden Skandinavisk Yoga og Meditationsskole blev grundlagt i 1970 i København, har rundt regnet 21.000 mennesker lavet Shankaprakshalana hos os — i vore forskellige byskoler, på kurser udenlands og på Håå internationale Retreat Center. En del mennesker har gjort det mere end en gang.

Vi begyndte at bruge den nedenstående galdestens kur i slutningen af firserne, men vi har ikke noget tal på hvor mange som har udført den.

Flere steder i Indien findes der „yogahospitaler“, hvor folk med forskellige psykosomatiske sygdomme, såsom astma og tillige diabetes, bliver behandlet. Fælles for alle stederne er, at der ikke bliver brugt medicin i behandlingen, den består udelukkende af yogametoder.

The Yogic Treatment-cum-Research Center i Jaipur i Rajasthan i Indien grundlagdes af Swami Anandananda, hvor han samarbejdede med et hold af læger. En gruppe yogalærere fra Skandinavisk Yoga og Meditationsskole besøgte Swami Anandananda i 1973.

Behandlingen på institutionen i Jaipur begyndte med tarmskylning. Den blev så videreført med forskellige daglige yogaprogrammer. Derefter suppleredes behandlingen med den lille tarmskylning, som kunne laves så ofte det var påkrævet i forhold til patientens behov. Med disse enkle behandlingsformer oplevede både diabetes- (specielt type II) og astmapatienter betydelig forbedring eller fuld helbredelse.

En specialkirurg på Universitetsklinikken i Køln havde hørt om tarmskylningen fra en kollega som selv havde lavet den på et af vores yogakurser. Han blev så interesseret i at prøve teknikken på sine patienter inden de skulle opereres, at han inviterede en af vores yogalærere til Køln. Normalt brugte lægerne en metode hvor patienten blev sat på en speciel stol med hul i sædet, og så lagde man en sonde ned i maven på dem. På den måde skyllede man deres tarmsystem med en saltvandsopløsning. Det er mildt sagt en barsk behandling at gennemgå. Den første som lavede tarmskylningen var en 75 år gammel dame. Lægen blev meget overrasket over, hvor let den gamle dame, ved hjælp af øvelserne, fik vandet gennem tarmene. Endnu mere overrasket blev han dagen derpå, da han under operationen opdagede at hele fordøjelseskanalen var fuldstændig ren - selv i tarmens forskellige folder var der ingen partikler at finde.

Tarmskylning og galdestenskur
en personlig oplevelse af en effektiv metode af Laxmi

Da jeg fik galdesmerter, tog jeg på hospitalet for at få bekræftet, at det var galdesten. Derefter fik jeg en tid til ultralydsscanning, og senere skulle vi aftale tid til operation. Jeg sagde, at jeg kun ville opereres, hvis det var livsnødvendigt, og at jeg først ville prøve en gammeldags oliekur for at få stenene ud.

Hjemme på yogaskolen lavede jeg først tarmskylning. Det tog lidt længere tid end sædvanligt, da jeg ikke kunne lave øvelserne særlig grundigt for smerten, som sad ligesom en kniv lige under ribbenene på højre side. Efter tarmskylning hvilede jeg en times tid som sædvanlig, og så – i stedet for maden – drak jeg en liter olivenolie. Det gik at drikke olien, når jeg bare tænkte på, at jeg slap for at blive opereret og for at ligge mindst to uger på hospitalet bagefter. Senere har jeg hørt fra andre, at det er tilstrækkeligt med to deciliter olie.

De næste par timer havde jeg brug for hvile igen, så olien kunne virke i fred og ro. Jeg lå på højre side og ventede på, at galdestenene skulle komme ud. Jeg var på toilettet et par gange, men der kom kun olie og lidt slim. På et tidspunkt opgav jeg at vente, spiste tarmskylningsmaden og tog det stille og roligt resten af dagen.

Næste morgen, da jeg gik på toilettet, kom der en stor og tredive små grønne galdesten ud og smerten var væk!

 

Sikken en lettelse! – Galdesten fra en deltager på et 14 dages retreat på Håå Retreat Center, efter tarmskylning og oliekur.
__________

Så var tiden til nærmere undersøgelse for operation kommet. Jeg tog de små græsgrønne sten med til hospitalet i et glas og fortalte, hvad jeg havde gjort, og at jeg nu var helt smertefri. Scanningen viste, at der ingen sten var tilbage. Lægens konklusion var, at „man kan jo ikke bare gå hjem og selv få sine galdesten ud, så det har nok været en fejldiagnose fra starten“. Den lidt ældre læge, som udførte ultralydsundersøgelsen, sagde til mig i al fortrolighed, at der forskes i fedtsyrernes virkning på galdesten.

Alt dette skete for tretten år siden, og jeg har ikke fået nye sten. For en sikkerheds skyld har jeg gentaget kuren nogle gange, men der kommer kun grøn galdevæske ud. Selvfølgelig laver jeg også en del yogaøvelser, som holder galdeblæren og de andre fordøjelsesorganer i form. Andre lærere og elever på Skandinavisk Yoga og Meditationsskole har prøvet kuren med lige så gode erfaringer.

En lignende oliekur bliver også brugt af nogle helsehjem og naturlæger. Min afdøde oldemor fjernede sine galdesten ved at drikke piskefløde og smeltet smør.

NB! Denne yogiske galdestenskur bør kun laves under kyndig vejledning af en erfaren yogalærere.