Yoga med afspænding - grundkurs

Tilmelding

Kurset omfatter

Indholdet i et yogakursus med afspænding er: yogastillinger, åndedrætsøvelser, næseskylning og dybdeafspændingen Yoga Nidra.

Undervisningen udvikler sig gradvist

Vi starter med små yogaøvelser, hvor du løser kroppen op og fortsætter gennem kurset henimod de klassiske yogastillinger. Mange af yogastillingerne kan du først lave efter at have trænet dem i en periode. Alligevel virker yoga når du gør dig umage uden at ville præstere. Du vil opdage at kroppen hurtigt følger med og frem for alt mærker du velvære og bevægelsesfrihed allerede fra første gang. Har kroppen skavanker kan de bedres eller måske helt forsvinde, men husk at det tager tid.

En gang på kurset prøver vi næseskylning.

Med en særlig kande renser du næsehulen med håndvarmt saltvand. Den frie strøm af luft i næsen er så til gengæld yderst behagelig, samtidig med at det renser slimhinden og forebygger og bedrer betændelse og allergi.

 

CrowalkÅndedrætsøvelser

frigør åndedrættet for sine spændinger. Blidt men effektivt fjernes træghed, stress og følelsesmæssige blokeringer.

Dybdeafspændingen Yoga Nidra

Yoga Nidra er en teknik, der fordyber virkningen af de fysiske yogastillinger. Krop, sind og sanser får en hvile som søvn sjældent giver. Du kontakter kroppens forskellige dele, organer, sanser og hjernen slapper af og samarbejder. Gennem instruktion fordybes afspændingen hele tiden. Du oplever de psykiske centre (Chakra), symboler og billeder og lærer hvordan du får en beslutning til at virke. Yoga Nidra er en unik metode, der efterhånden som du praktiserer den igen og igen vænner dig til den afspændte tilstand i krop og sind, så du nemt kan fremkalde den med åbne øjne midt i hverdagens aktiviteter.

Inspiration og mere læsning

Om yoga:

Yoga - artikel fra Bindu nr. 19:
Ikke et ondt ord om sved og anstrengelse, men med yoga er der tale om et velvære der grunder sig på andre principper.

Yoga og den finere energi - artikel fra Bindu nr 20:
Selv om «De små luft- og spændingsfrigørende øvelser» er det første yogaprogram du møder på vores kurser, er det ikke bare for begyndere, det har også en dybere virkning. Pawanmuktasana, som det også hedder, ses ud fra en viden om vitalenergien, som i Indien kaldes Prana og i Kina Ki.

Om åndedrætsøvelser, artikler fra Bindu nr 29:

Hvorfor holde vejret?
Yogaens åndedrætsøvelser virker stærkt og præcist.

Rigeligt med ilt!
Lægen blev nervøs: Opstår der mangel på ilt når jeg laver åndedrætsøvelser og holder vejret? Så han undersøgte sagen.

Træk vejret gennem næsen!
Det giver mere ilt til blodet, styrker immunforsvaret og er også godt for hjertet.

En EEG-måling på vekselåndedrættet, Nadi Shodana
En forbedret balance i hjernen gør dig klar, optimistisk og udadvendt!

Om næseskylning:

Læs introduktionen til næseskylning her >>

Om dybdeafspænding, artikler fra Bindu nr. 27:

Meditativ dybdeafspænding
Lidt introduktionssnak om Yoga Nidra.

Billeder af hjernens aktivitet under Yoga Nidra
Et nyt kapitel i forskningen på meditation, blev det kaldt da forskerne offentliggjorde billederne af yogalærere under Yoga Nidra. Billederne blev taget med et af den moderne medicins mest avancerede instrumenter, PET-skanneren på Rigshospitalet i København.

Tantra og Yoga Nidra
For første gang fortæller Swami Janakananda om viden og metoder i Tantra som ligger bag de tantriske ritualer og som gør Yoga Nidra så enestående effektiv og dyb blandt afspændinger. Om Nyasa, Chakra, bevidsthed og beslutningen i Yoga Nidra.

Hvad de dog bruger det til
Menneskers meget forskellige erfaringer med Yoga Nidra...