Afspænding i yoga - Yoga Nidra

"Man kan vel ikke lære at spænde af?"
"Njah, men man kan lære at bruge en metode som udløser afspændingen."

Åndedrættet, musklerne, blodomløbet, hjernen, øjnene – hele den fysiske krop berøres.

YogaNidra

Yoga Nidra (meditativ dybdeafspænding) er sammensat på en sådan måde, at den passer både begyndere og mere avancerede brugere. Det er dog ikke bare en almindelig afspændingsteknik. Den sigter mod både fysisk, mental og følelsesmæssig ligevægt.

"En halv times Yoga Nidra svarer til 4 timers søvn" (Swami Satyananda). Den giver maksimal afspænding på minimal tid og har for mange vist sig at være en effektiv kur mod søvnløshed.

Yoga Nidra er en systematisk metode til udviklingen af den indre opmærksomhed. Derfor er den en god forberedelse til meditation. Dit sind bliver mere smidigt, og du når til en dyb hvile i dig selv.

Du kan bruge Yoga Nidra ved hjælp af en cd eller en lydfil, eller med en lærer som instruktør. Når du har lært den at kende, kan du også vælge at  gentage instruktionerne for dig selv. Yoga Nidra er ikke bare beregnet for de som er udkørte og mentalt anspændte. Den er også gavnlig, hvis man er træt af ikke at gøre noget som helst. Og det er en værdifuld del af en Sadhana (at arbejde med sin åndelige udvikling).

Som en videre introduktion til Yoga Nidra, samt en dybtgående analyse  og detaljer fra de seneste videnskabelige undersøgelser, læs:

Meditativ Dybdeafspænding

Billeder af hjernens aktivitet under Yoga Nidra

Tantra og Yoga Nidra af Swami Janakananda

Hvad de dog bruger det til…

Savasana

Læs mere om cd'en Oplev Yoga Nidra

Næste: Koncentration - Dharana

 

DSC00003