Meditation med Swami Janakananda

[dof id='6a4ad14b-791b-4a3d-8338-9aa400faac6d' weekday=0]

Vores undervisningslokaler er specielt indrettede til yoga og meditation og ligger i Købmagergade 65, mellem Kultorvet og Rundetårn, tæt ved Nørreport station.
5d_8126

Når jeg ikke er opmærksom, så reagerer jeg automatisk på det jeg oplever. Af bare vane spænder jeg, lader mig rive med af en stemning eller indtager en afvisende holdning.

Men hjælper det at være kritisk eller slås med sig selv? Meditationen begynder med at du lærer at opleve dig selv og dine omgivelser på en ny måde. Det virker afspændende. Du lærer at komme overens med dit sind, at være ved dine tanker og følelser, og at tænke kreativt.

Et grundigt kendskab til sindet giver selvtillid og åbenhed overfor andre.

Indre Stilhed

„I meditationen gennemlever du en proces, ikke af selvanalyse, men af selvoplevelse.
Det er her, meditation når længere end psykoanalysen i den moderne psykologi.
Du analyserer ikke dig selv; du ser dig selv.“ (Swami Satyananda)

Indre Stilhed er en meditation som kommer fra den tantriske videnskab; den læres i syv trin. Øvelser og vejledning udvikler sig gradvist til en sammenhængende oplevelse, der bliver til din egen meditation.

Indre Stilhed giver mere ro i sindet. Det er en grundlæggende teknik som du kan bruge til at mestre dit liv og få overskud til det du vil - en metode som giver dig mulighed for at acceptere livet og vokse med det. Hvad vil det sige at være et helt menneske med en samlet personlighed og at leve og handle ud fra den du virkelig er? Effektiv mental træning, styrkelse af opmærksomheden og oplevelse af sand identitet er noget af indeholdet i meditationens forskellige trin.

Returning, "At vende tilbage"

Selv den vise glemmer sig selv.
Hvad der gør ham vis er,
at han ved hvordan
man vender tilbage
til sig selv. (Upanishaderne)

Meditationen Returning bygger på et grundlæggende princip i tantrisk meditation, som også findes i avancerede meditationer som Kriya Yoga. Returning relaterer til meditationen Indre Stilhed, men der er en væsentlig forskel i hvordan man går til veje, når man mediterer. Når man kender begge meditationer og forstår forskellen mellem dem, kan de supplere og forstærke hinanden.

"Returning er vokset frem i løbet af mine mange år som meditationslærer. Det er sket udfra ønsket om at skabe en let tilgængelig metode som jeg kan vejlede i ved satsange, foredrag og på meditationskurser." (Swami Janakananda)

Yoga Nidra

Yoga Nidra (meditativ dybdeafspænding) virker præcist ind på krop og sind. Det er den ældste og mest omfattende afspænding i verden. Trin for trin går den fra de groveste spændinger til de mest dybtliggende og fineste. En del af Yoga Nidra påvirker musklerne, en anden blodkarrene og blodtrykket, andre dele påvirker nerverne og spænder sindet af.

Nogle mennesker føler sig mere veloplagte efter denne afspænding. Andre taler om en klarere sanseoplevelse, og atter andre slipper af med deres søvnløshed. Yoga Nidra bygger på dyb viden: Du indser at du ikke behøver at spænde for at holde oplevelser og minder borte fra bevidstheden, spændinger og hæmninger kan frigøres og slippes på en harmonisk måde.

Den dybdevirkning som du oplever under Yoga Nidra gør den til mere end blot en afspænding; den bliver til en oplevelse af den meditative tilstand. Og du får mulighed for at trænge igennem til de slumrende dele af hjernen med en ny og frisk beslutning. For hvad hjælper det at ville noget hvis underbevidstheden stritter imod?

Indre Stilhed, Returning og Yoga Nidra

Indre Stilhed, Returning og Yoga Nidra kan føre dig til en virkelig indsigt. Det betyder ikke noget om du har lært andre meditationsmetoder. Disse teknikker har noget at give enhver der arbejder med personlig udvikling og kendskabet til sig selv, eller som blot vil lære at spænde af.

Yoga begynder med at frigøre dine spændinger. Under meditation luger du ud mellem deres årsager.

Når du ophører med at opfatte en situation, en tilstand eller forestilling, som vedvarende eller altafgørende, når du forbliver dig selv overfor den, så kan den ikke længere fastholde dig.

Swami Janakananda

Det særlige ved Swami Janakanandas måde at undervise på er måske hemmeligheden i den tantriske tradition – at han gør brug af situationen her og nu og dig selv, sådan som du er, uden at kræve at noget først skal være anderledes. Her begynder vi, og herfra udvikler meditationen sig, værelset du sidder i, din krop og dine sanser.

Inspiration og mere læsning

Om meditation:

Skumringstimen
Har vi haft en levende meditationstradition i Norden? Mediterede bedstemor? Måske uden at have vidst at det var meditation - hun kaldte det noget andet.

Harmoni mellem opleveren og det oplevede
Om den tantriske meditation Indre stilhed (Antar Mauna) - og om dens forfædre og søskende.
En perle af en meditation - på én gang den mest grundlæggende og avancerede.
Den indledes med metoder som gør dig selvstændig i forhold til påvirkninger - såvel indre som ydre.

Om evnen til at opleve
«Nævn trolden ved navn, så skrækker den», siger de gamle eventyr. Lærerens fornemste opgave er at vække eleven til at opleve. Den måske mest frigørende og helbredende evne vi ejer.

Om dybdeafspænding:

Meditativ dybdeafspænding
Introduktion til Yoga Nidra.

Billeder af hjernens aktivitet under Yoga Nidra
Et nyt kapitel i forskningen på meditation, blev det kaldt da forskerne offentliggjorde billederne af yogalærere under Yoga Nidra. Billederne blev taget med et af den moderne medicins mest avancerede instrumenter, PET-skanneren på Rigshospitalet i København.

Tantra og Yoga Nidra
For første gang fortæller Swami Janakananda om viden og metoder i Tantra. Hvad ligger bag de tantriske ritualer og hvad er det som gør Yoga Nidra så enestående effektiv og dyb blandt afspændinger. Om Nyasa, Chakra, bevidsthed og beslutningen i Yoga Nidra.

Hvad de dog bruger det til
Menneskers meget forskellige erfaringer med Yoga Nidra...

Oplev Yoga Nidra
En CD med to dybdeafspændinger og "Den Lille Bog om Yoga Nidra"

Indre Stilhed, Returning, At vende tilbage, At finde tilbage og Energiens Kilde er varemærker som tilhører Skandinavisk Yoga og Meditationsskole.

 

Swami Janakananda

Swami Janakanandas undervisning på dette kursus, består af praktisk vejledning i meditation og dybdeafspænding, og foredrag i den praktiske brug af relevante yoga metoder.

Læs mere om Swami Janakananda her på hjemmesiderne.

Swami Janakananda afholder også regelmæssigt Satsang i København (samtaler om yoga og meditation og en vejledt meditation). Inden Satsang kan du deltage i Kirtan med Swami Ma Sita Savitri.