Næseskylning, en renselsesproces i yoga

At skylle næsen med saltvand renser ikke kun næsen og forebygger forkølelse. Næseskylning, også kaldet Neti, afspænder hele næsehulen og påvirker de omkringliggende områder på en gavnlig måde: øjne, ører, svælg og hjerne -  og derved på din mentale tilstand.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Neti kan anvendes til at modvirke følgerne af luftforurening, såsom støv, pollen, bakterier og vira. Den stimulerer slimhinderne ved at saltvandet aktiverer de små fimrehår som transporterer urenheder op fra luftveje og lunger. Næseskylning kan bruges sammen med en af yogaens åndedrætsøvelser, Smedens Blæsebælg. Foruden at tørre næsen øger den iltningen af blodet og blæser luftvejene rene. Sammen med Smedens Blæsebælg kan næseskylning også lindre bihulebetændelse.

Næseskylning er bare én af mange renselsesprocesser i yoga. I et par andre simple øvelser, Agnisara og Nauli, bevæges bugmuskulaturen på en måde, så du kan slippe spændinger i de områder som du bevæger. Sammen med tarmskylning fjerner eller forebygger de tilslamning af og træghed i visse af kirtlerne i bugen. På den måde kan kirtler og indre organer holdes friske.

Tarmskylning, Shankprakshalana, renser hele mave- og tarmsystemet med saltvand. Den fjerner grove spændinger, øger din energi og siges at give mennesket en strålende aura – en spændingsfri og energifyldt tilstand.

En af yogaens traditionelle renselsesprocesser bruges allerede af de fleste, nemlig tandbørstning.

Læs mere om Næseskylning her i læsesalen og om Tarmskylning

>>> Næste: Yogastillinger