Ploven

- en yogastilling der regulerer din kropsvægt

af Morten Jon Jepsen


Det er klart at man kan knokle sig til vægttab gennem aerobics, jogging og kaloriefattig diæt, men man kan ligeså godt tabe sig ved at stå stille i en yogastilling. Du behøver ikke at tænke på din vægt, hvis kroppen selv regulerer den.

Afspænding og velvære er ikke de eneste virkninger af yoga

Yoga adskiller sig fra bl.a. gymnastisk aktivitet, ved ikke bare at have til formål at påvirke musklerne. Yogaens øvelser og stillinger går også direkte ind og regulerer eller stimulerer kroppens finere funktioner, som hjertet, karrene, nervesystemet og kirtlerne.

Når man praktiserer yoga, øges blodgennemstrømningen og de indre organer masseres. Autonome muskelfunktioner, som for eksempel tarmperistaltikken, afspændes og kommer i balance. Udskillelsen af affaldsstoffer accelereres, og ikke mindst stimuleres kirtlerne, der producerer kroppens hormoner.

Ved at vitalisere organerne og hormonkirtlerne giver man kroppen mulighed for at finde sin egen balance, hvorigennem den bl.a. kan regulere sin vægt.

Yogastillingen Ploven

Yogastillingen som ses ovenfor hedder Ploven (Halasana). Liggende på ryggen løfter man de strakte ben op og hen over kroppen og lader dem hænge ved deres egen vægt til fødderne når gulvet over hovedet. Man går så langt ind i stillingen man kan, uden at presse kroppen, og bliver stående der et stykke tid.

I begyndelsen vil man måske mærke at kroppen stritter imod, men hvis man tillader sig selv at opleve at det spænder lidt, vil man efterhånden falde til ro i stillingen. Jo længere man står i Ploven, des mere slapper musklerne af.

Det handler ikke om anstrengelse eller smidighedsidealer, det er en proces som først og fremmest frigør spændinger og bringer kroppen i harmoni.

(En udførlig beskrivelse af Ploven finder du i bogen Yoga, Tantra og Meditation i min hverdag af Swami Janakananda: Ploven ses her også i sammenhæng med andre øvelser; og du lærer bl.a. at stimulere et bestemt chakra i Ploven.)

Fysiologiske virkninger

Rent fysisk vendes overkroppen op og ned samtidig med at den så at sige bøjes sammen. Således masseres muskler, organer og kirtler gennem et vist tryk, mens ryggen strækkes. Gennem en sådan påvirkning stiger aktiviteten i bugspytkirtlen og binyrerne. I disse kirtler produceres hormonerne insulin, glukagon og kortisol, som spiller en væsentlig rolle i stofskiftet. Insulin er nødvendig for at kroppens celler kan optage næring i form af blodsukker. Men insulin fremmer også oplagringen af fedt, mens andre hormoner som kortisol og glukagon styrer nedbrydelsen af fedt.

I et eksperiment, som blev gennemført i 1975 ved Institute of Medical Science i Benares, undersøgte Dr. K.N. Udupa Plovens indflydelse på hormonkirtlerne og stofskiftet:

„Halasana forårsagede en tydelig nedsat kropsvægt, reduktion af taljemål og nedbringelse af blodtrykket... De biokemiske ændringer viste en almen og tydelig tendens til forøgelse af plasma kortisol (stofskifteregulerende hormon i blodet) , 17-hydroxcorticosteroider (stofskiftehormon) og 17-ketosteroider (aggressions- og kønsdrifthormoner) . Plasma katekolaminer (blodtryk og stress) blev reduceret."

I sin rapport konkluderer Dr. K.N. Udupa, at Ploven stimulerer kirtlernes hormonale aktivitet, og at det er disse fysiologiske ændringer, som bærer ansvaret for at kroppen regulerer sig selv mod en ideel vægt.

Undersøgelsen påviser tillige at Plovens fysiologiske virkninger ikke kun begrænser sig til stofskiftet. Som vi kan se af citatet ovenfor regulerer stillingen også udskillelsen af stoffer som bl.a. har at gøre med stress, samt flere hormoner som er vigtige for en velfungerende krop.

Yoga og diabetes (Sukkersyge)

Hos folk med sukkersyge producerer bugspytkirtlen for lidt eller slet intet insulin. Da Ploven (Halasana) forøger aktiviteten i bugspytkirtlen, kan denne yogastilling være til stor hjælp især for mennesker med aldersdiabetes eller type 2-diabetes.

På Skandinavisk Yoga og Meditationsskole og specielt på Håå Retreat Center i Sydsverige, hvor de intensive feriekurser foregår, har vi en del erfaring med diabetes, og i den forbindelse har mange mennesker haft glæde af yoga og meditation.

En 35-årig mand fra Oslo, som havde sukkersyge, opdagede til sin store overraskelse, at han ved at stå i Ploven nogle minutter hver dag, kunne regulere sit blodsukker. I begyndelsen måtte han derfor passe på ikke at tage for meget kunstigt insulin, da han nu selv var begyndt at producere mere insulin igen.

Efterhånden lærte han imidlertid virkningerne af Ploven så godt at kende, at han ved denne stillings hjælp kunne stabilisere sit blodsukker. Han behøvede da væsentligt mindre og til tider slet intet kunstigt insulintilskud.

For de fleste diabetikere er det dog ikke tilstrækkeligt med en enkelt yogastilling. De bruger forskellige øvelser som supplerer hinanden, f.eks. tarmskylning (Shankhaprakshalana), et forløb af yogastillinger en eller to åndedrætsøvelser, en afspænding og meditation. Det giver den dybeste og mest vedvarende effekt.

Yoga bringer hele dit væsen i ligevægt

21_plov2-e1468588878404Samarbejdet mellem kroppens forskellige dele koordineres fra mellemhjernen via rygsøjlen:

„...det nære samspil mellem centralnervesystemet og hormonkirtlerne, der formidles af hypotalamus, er forklaringen på, at sindstilstande, stress m. m. kan øve indflydelse på de legemlige funktioner og organismens helbredstilstand". (Lademanns lægeleksikon, 1977).

Når man bruger yoga, udnyttes dette samspil mellem krop og sind. Derfor opleves effekten af f.eks. en yogastilling ikke kun fysisk. Ved at genoprette kroppens harmoni, indvirker yogaøvelserne også på sindet - ja, de bringer hele dit væsen i ligevægt.

I dette århundrede er der lavet megen forskning på yogaens indflydelse på krop og sind. Plovens virkning på hormoner og kropsvægt er bare et eksempel.

I  en anden artikel behandler vi Skulderstand (Sarvangasana), også kaldet „Lyset". I den står kroppen lodret og strakt og hviler på skuldrene støttet af hænderne mod ryggen. I det „klassiske" program af yogastillinger udføres den lige før Ploven.

Man kommer fra Skulderstand ind i Ploven ved at sænke de strakte ben ned over hovedet til tæerne hviler mod gulvet...