Hovedstand - en yogastilling

af Mira


Hovedstand (Shirsasana) regnes for den vigtigste af alle yogastillinger. Sålænge du ikke fuldstændig har udforsket denne stilling, kender du ikke den fulde virkning af fysisk yoga. Det er dog ikke en stilling man begynder med. I yoga går man gradvis frem. Når man skal lære at stå på hovedet forbereder man sig med lette øvelser for at lære kroppen at kende.

Tro nu ikke det er en øvelse for nogle få udvalgte. Næsten alle kan lære at stå på hovedet. Mange mennesker, unge som gamle, gør det dagligt. En af vores ældre yogaIærere, Laurs Djørup, 68 år gammel når dette blev skrevet, begyndte med yoga ti år inden. Han bruger Hovedstand hver dag "lige efter mit morgentoilette for at få morgenstivheden ud af kroppen".

I dokumentarfilmen De unge gamle af den danske instruktør Jørgen Roos, fortæller en 8O-årig mand, at han regelmæssigt har stået på hovedet hele sit liv. Han mener, at det er derfor han aldrig har haft hovedpine. Indiens første premierminister, Nehru, stod hver dag på hovedet i et kvarter og "det, blandt andet, inspirerede mig til at begynde med yoga" fortæller Swami Janakananda.

Efterhånden som du vænner dig til at stå på hovedet, begynder du at slappe af i stillingen. Så kan du stå i længere tid ad gangen og opnå en dybere virkning. Begynd med et halvt til et helt minut og sæt så gradvis tiden op. Man kan stå på hovedet så længe, man har lyst, op til en halv time, men ca. fem minutter er det mest almindelige.

Forskning på Hovedstand...

På The Third Clinic of Cracow i Polen undersøgte Pasek et al blodets sammensætning og kvalitet hos en mand som stod på hovedet i 30 minutter. Det viste sig, at lungernes ventilation (luftoptagelse) var meget mindre end normalt (3 liter/min. i sammenligning med normalt 8 liter/min.), og at hans åndedrag blev meget langsomme (2/min.). Optagelsen af ilt var 33% højere end normalt, og udåndingsluften indeholdt 10% mindre ilt. Populært sagt: Når man falder helt til ro i Hovedstand, trækker kroppen vejret langsommere, men optager alligevel betydelig mere ilt i blodet og dermed i hjernen og de indre organer. Desuden viste forskningen, at forstyrrende psykiske og følelsesmæssige tilstande, angst og vejrtrækningsproblem gradvist forsvandt. Psykisk balance og fysisk velbefindende var resultatet hos dem, som brugte stillingen regelmæssigt.

... og din egen praksis

Dette er ikke en praktisk vejledning i Hovedstand. Du skal lære øvelsen af en kompetent yogalærer og få at vide hvordan du anvender den. Man skal f.eks. ikke stå på hovedet, hvis man har for højt blodtryk, men forberedes kroppen gennem en længere serie af andre yogastillinger, gælder der ikke de samme forholdsregler.

Når man står på hovedet, strømmer der mere blod til hjernen end i nogen anden stilling. Det giver næring og ilt til celler og væv. Klarhed og koncentration øges, til gavn ved f.eks. studier og andet mentalt arbejde. For yogien er denne stilling særligt vigtig som forberedelse til meditation.

Hovedstand virker ikke bare mens man laver den men også en vis tid bagefter. En af vores elever, en revisor, begyndte at lave stillingen om aftenen inden han gik i seng. Han fortalte, at han tydeligt kunne mærke virkningen hele næste morgen og formiddag som øget energi og klarhed.

Alle kropsdele vitaliseres på grund af den stimulerede blodcirkulation og blodets øgede iltindhold. Hjertet aflastes, da det nu skal arbejde betydeligt mindre for at forsyne hjernen med blod, og fra kroppen strømmer blodet af sig selv tilbage til hjertet. Det aflaster veneklapperne i blodårerne som sædvanligvis anvendes når blodet strømmer fra kroppen tilbage til hjertet, og på den måde kan åreknuder forebygges. Underlivet, tarme og indre organer aflastes da de nu hænger omvendt.

Yogalitteraturen

Ifølge yogalitteraturen kan Hovedstand forebygge, lindre og afhjælpe: Brok, sterilitet og forskellige underlivssygdomme, fordøjelsesbesvær som f.eks. forstoppelse, søvnproblemer, hovedpine og sygdomme i øre, næse og hals. Stillingen styrker nervesystemet og hjælper mod manglende energi.

Kirtlerne i den øverste del af kroppen, i halsen og hovedet stimuleres, specielt skjoldbruskkirtlen og pinealkirtlen. Hovedstand kan afhjælpe nervøst forårsaget astma og er god mod pollenallergi. Ved allergi anvendes stillingen efter Neti, men før åndedrætsøvelser.

Oplevelsen af Hovedstand

Hovedstand er en af de klassiske yogastillinger, og i dem kan man fordybe virkningen ved at holde koncentrationen ved forskellige steder i kroppen, ved forskellige energicentre. I denne stilling er det toppen af hovedet, issen, Sahasrara Chakra, som er koncentrationsområdet.

Når du kommer ned fra Hovedstand, står du op med det samme og slapper af med lukkede øjne. Bagefter strækker du kroppen opad, står på tæer med armene op over hovedet, foldede hænder og håndfladerne opad – det er Palmen, modstillingen til Hovedstand.

At gå hurtigt fra Hovedstand til Palmen frigør spændinger og energi. Det føles som om energien strømmer opad i kroppen, og umiddelbart derefter oplever du en stærk NU-tilstand. Hvis du ikke har lyst til det eller hvis du har let ved at besvime, så gå langsommere fra Hovedstand til Palmen.

Eftersom vi har det princip, at vores elever er anonyme, kan vi ikke afsløre hvilke politikere, kunstnere og mange andre mennesker som bruger denne stilling hver dag, men...det er en hel del.

En særlig historie om Chris: Jeg står på hovedet for mit helbred

Et læserbrev: Næseskylning og hovedstand