Hvordan jeg genvandt min hørelse - et Læserbrev

fra Lena Nilsson, Stockholm


Tak for jeres artikler!

Når jeg læste om næseskylning og Hovedstand, fik jeg lyst til at formidle til jeres læsere, hvordan jeg netop med disse teknikker genvandt min hørelse.

Jeg har haft nedsat hørelse på højre øre siden jeg var lille. Sikkert fordi jeg ofte havde mellemørebetændelse, har læger fortalt mig. Hørenedsættelsen har ikke besværet mig. Det eneste tidspunkt jeg selv har været bevidst om det, har været lige inden jeg skulle sove. Da har jeg altid villet ligge på højre side, så jeg med venstre øres gode hørelse kunne opleve alle nattens lyde. Folk omkring mig har ikke mærket det, selvom jeg nok har spillet musik usædvanligt højt og har været mere buldrende og højlydt end gennemsnitssvenskeren.

Men tænk hvilken forbavselse, da jeg efter mit tremånedersretreat på Håå internationale Retreat Center som 26 årig fik foretaget en høretest og det viste sig, at jeg hørte helt normalt på begge ører. Jeg blev nødt til bagefter at forsikre mig om, at der ikke var noget galt med undersøgelsesapparaturet hos den fornærmede sygeplejerske. At dette var en af alle de positive effekter tremånedersretreatet  havde haft på mit liv, det forstod jeg. Hvad jeg derimod ikke kunne vide, var hvilken yogapraksis der havde bidraget til at jeg havde fået hørelsen tilbage. Under et tremånedersretreat lærer man et helt spekter af yoga, åndedrætsøvelser og meditationsteknikker.

Desværre holdt min tilbagevendte hørelse sig ikke. Langsomt sneg sig en endnu større hørenedsættelse end tidligere ind, og efter syv år besværedes jeg af ren og skær tunghørhed. Eftersom det blev opdaget i forbindelse med, at jeg havde en intensiv periode med bihulebetændelse, ville min læge ikke drage forhastede konklusioner. Det kunne jo skyldes væske i øret, undertryk eller hævelse. De dårlige testværdier fortsatte og vidnede om en "ledningsfejl", som ifølge lægeerfaring skyldes forkalkning i mellemøret.

Min omsorgsfulde læge ville ikke sætte en definitiv diagnose, men sendte mig til Södersjukhuset. Han fortalte, at en hørenedsættelse af denne art heldigvis kunne afhjælpes med høreapparat og at man efterhånden – når hørelsen var nået helt i bund – ville kunne operere.

Eftersom sang er min hovedbeskæftigelse, funderede jeg også meget over, hvordan min fremtid som sanger skulle se ud. Endnu havde ikke engang mine lærere sagt noget. Jeg accepterede fakta og bestemte mig for at satse som før, fuldt ud.

Mira på yogaskolen i Stockholm havde givet mig det råd at skylle næsen, da mine bihulebetændelser ikke var forsvundet på trods af spulinger og penicillinkure. Jeg gjorde det allerede regelmæssigt, men noget slendrianagtigt. Nu intensiverede jeg næseskylningen – mere vand og oftere. Jeg har for vane at stå på hovedet efter skylningen og derefter lave åndedrætsøvelsen Blæsebælgen. Da min læge havde anbefalet mig at blæse luft op i øret for at få trykket op, fortsatte jeg med også at gøre dette.

En morgen, ikke længe efter henvisningen var sendt til Södersjukhuset, var det som om det højre øre åbnede sig, da jeg stod på hovedet. Det var som om hele verden åbnede sig for mig og jeg havde aldrig nogensinde hørt så godt.

Atter gik det dog langsomt tilbage med hørelsen, og da jeg efter et halvt års venten kom til Södersjukhuset var høretesten elendig og jeg blev skrevet op til en ny undersøgelsesrunde. Mens jeg ventede praktiserede jeg næseskylning og hovedstand og blæste luft op i øret. Jeg satte nu min genvundne hørelse i forbindelse med øvelserne og tænkte, at har jeg fået min hørelse tilbage to gange ved hjælp af disse teknikker, så kan jeg få den tilbage igen.

Det lykkedes. Effekten holdt sig til undersøgelsen, og da jeg fik foretaget den forberedende hørekontrol, så viste det sig, at jeg til og med havde god hørelse på højre øre! Høreassistenten forstod ingenting og de fire læger endnu mindre. De kunne bare konstatere fakta, og selv blev jeg helt stum.

Der er nu gået et år siden undersøgelsen og det er Iykkedes mig at beholde min gode hørelse ved at skylle næsen, stå på hovedet og blæse luft op i øret efter blæsebælgen. Sjusker jeg med min praksis, bliver hørelsen dårligere og der lægger sig et låg over øret, men det går som regel væk, når jeg laver øvelserne. Det er aldrig nok med bare at blæse luft op. Oftere og oftere er denne procedure unødvendig, især hvis jeg lader den dobbelte mængde vand løbe igennem ved næseskylningen.

Den genvundne hørelse påvirker mig i høj grad. Jeg oplever mig som mere deltagende i min omverden og så har det bidraget til, at min sang har forandret sig. Jeg som ikke kunne synge "dolce" – rigtigt blødt – kan nuancere min sang mere og mere og finde en blødhed frem i stemmen, som ikke var der tidligere.