Som ringe i vandet

- hvor begynder verdensfreden?

af Mira


Fornylig stødte jeg på synspunktet:

„Man må sørge for, at yoga ikke bliver egoistisk, man må jo også tænke på verdensfreden".

Det fik mig til at tænke på, hvornår man gør noget for sig selv, og hvornår man gør noget for andre? Og hvordan hænger det sammen med freden på jorden?

Jeg kom til at tænke på en sommeraften i Småland på Håå Retreat Center. Deltagerne til et nyt kursus var lige ankommet. Vi sad i yogarummet og alle præsenterede sig. Jeg havde tilbragt mange somre på kursusstedet, eftersom jeg tog mig af den økologiske grøntsagsdyrkning, og genkendte en midaldrende mand fra Norge. Han havde regelmæssigt været på kurser de sidste år, og da det var hans tur til at præsentere sig, berettede han livligt:

Jeg havde faktisk ikke råd til at komme på kursus i år, men da jeg fortalte det til mine venner, blev de aldeles bestyrtede. De begyndte at samle penge ind til mig, så jeg alligevel kunne komme afsted".

Vi som kendte ham lo. Han plejede nemlig at være lidt højt oppe i omdrejninger, når han kom, og betydeligt mere rolig og velafbalanceret, når han rejste hjem efter to uger. Tydeligvis var hans familie og venner enige om, at de på den måde også fik en hel del ud af kurset.

Artboard 1

Ved et andet tilfælde underviste jeg på skolen i København, og efter en klasse kom en kvinde hen til mig og sagde:

„Min datter kan så godt lide, at jeg laver yoga. - Ja, hun siger, jeg ikke længere skælder hende så meget ud".

Pigens erfaring med sin mor er i overensstemmelse med en af grundholdningerne i et program for konfliktløsning, som fornylig blev udarbejdet af Conflict Resolution Network i Sydney, Australien, med støtte fra FN. Her siges det:

Hvis ting og sager skal forandres, må jeg forandre mig".

At tingene hænger sammen og indgår i en helhed kommer også til udtryk i WHO's nye definition på sundhed som lyder:

Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, mentalt og socialt velvære og ikke kun fravær af sygdom eller svaghed".

Med hensyn til verdensfreden er det al respekt værd at arbejde på forskellige måder med at skabe tolerance og fred mellem folkeslag og nationer. Gennem min erfaring med yoga kan jeg se, at ro og velvære også kommer naturligt indefra og spreder sig ligesom godt humør og inspiration. Er jeg i harmoni med mig selv, er det lettere at være det med omgivelserne, og jeg undres - mon ikke det er her verdensfreden starter.