Pyramiden og Pratyahara

af Amrit & Kim Paulsen


"En time i Pyramiden har for mig samme effekt som 8 timers søvn" fortalte en kvinde, der normalt led af søvnløshed og stress på grund af hårdt kontorarbejde.

I yoga findes en virkningsfuld måde at gøre sig fri af sansepåvirkninger. Den kaldes Pratyahara - at trække sanserne tilbage. Det er det grundlæggende. Der findes flere metoder til at opnå dette:

  • afspændingen Yoga Nidra.
  • at konfrontere og fuldt ud opleve sansepåvirkningerne.
  • at beslutte sig til at slippe en påvirkning.
  • at koncentrere sig om andet, i sit indre.
  • i kortere eller længere tid ikke at udsætte sig for eller beskæftige sig med påvirkninger. På et internatkursus f.eks. skabes betingelser, hvor man ikke bliver mindet om noget som kan stresse eller inspirere til bekymringer. Og det virker, hvis man selv ønsker og vil udnytte de givne betingelser. Før i tiden kaldtes det et refugium, et sted hvor man har tid til hvile og eftertanke.
  • et symbol på en sådan isolation, og samtidig et meget virkningsfuldt værktøj til at hvile sanserne er vores såkaldte Pyramide på Håå Internationale Retreat Center .

Hvad er Pyramiden?

Først og fremmest er det en isolationstank baseret på den Californiske læge Dr. Lillys idéer. Sådanne tanke går under forskellige navne, og findes nu mange steder i verden. I 1981 underviste Swami Janakananda på et institut på 5th Avenue i New York. Der prøvede han en lille kisteformet tank. Den var langt fra perfekt i sin udformning, men oplevelsen var positiv og idéen fødtes til at bygge afspændingstanken. De skulle dog være af en bedre kvalitet, mere rummelige og - pyramideformede.

"Da jeg arbejdede i vuggestue brugte jeg Pyramiden regelmæssigt. Lige efter arbejde lå jeg der i en times tid. Jeg så ofte dagens begivenheder passere revy for mit indre blik og følte spændinger slippe. Så kom tidspunktet hvor jeg følte, at nu var jeg 'tømt' og kunne starte på resten af dagen, som var den helt ny". (Ambika)

Pyramide-energi

Hvorfor ikke drage nytte af pyramideformens eventuelle gavnlige virkning. André Bovie konstaterede i 1930, at dyr der var døde i Cheopspyramiden ikke rådnede, men blev mumificerede. Karel Drbal fra Tjekkoslovakiet fik i 1959 patent på at bruge Pyramiden til at holde knive og barberblade skarpe... Måske de gamle Egyptere og andre daværende folk lå inde med en større viden om pyramidernes indflydelse på mennesket end vi aner. Foruden de kendte pyramider i Egypten og Mexico, findes mange store pyramider i Australien, desuden i Indien, Frankrig og Sydamerika.

Pyramiden er en nøjagtig model af Cheopspyramiden, bare mindre. De er placeret med siderne præcist mod nord, syd, øst og vest. Indeni er der et vandbassin, som er ca. 25 cm dybt og 2,40 m x 2,40 m. Når du bruger Pyramiden, flyder du på ryggen i bassinet. De 1.000 liter vand indeholder 1 ton salt. Det bevirker, at kroppen flyder let og ubesværet, og du føler dig vægtløs. Temperaturen i vandet er ca. 34,1º celsius - hudens temperatur - derfor mærkes hverken varme eller kulde. Rummet er isoleret mod både lys og lyd, så du hverken hører eller ser noget. Og luften er konstant ventileret.

h04-pyramide_w1-(cmyk-lay)At hvile sanserne

"Mine ture i Pyramiden gav et godt resultat da jeg gik til eksamen", siger ikke blot én, men flere studenter.

Når du befinder dig i Pyramiden er alle sanseindtryk stærkt begrænsede. I hverdagen er dine sanser konstant under påvirkning - selv når du sover får sanserne ingen ro, kroppen bevæger sig i sengen, og du registrerer både lys og lyde.

De forskellige sanseindtryk man modtager dagen igennem holder sindet i gang. En lyd, noget en forbipasserende siger, kommunikationen fra et andet menneske, musik, lys, temperatur, ja endog tyngdekraften - alt påvirker. Når sanserne ikke modtager påvirkninger udefra, skabes der ikke nye reaktioner i sindet.

En tur i Pyramiden varer ca. en time, hvor du ligger helt stille på ryggen. Det er ikke nødvendigt at bruge nogen teknik. Når sanserne får lov at hvile, kommer afspændingen af sig selv.

Lige efter at du har lagt dig ned, er dit sind fyldt af idéer og reaktioner på det du har oplevet i løbet af dagen, eller du er optaget af pyramiden og af lyde fra din krop. Men fordi du ikke får nye påvirkninger gennem dine sanser, så begynder din tilstand at blive mere klar, og du bliver måske optaget af tanker og følelser, der er mere vedkommende end det der fylder dit sind, når du skynder dig gennem hverdagen. Nu finder du glæde ved at have tid til at beskæftige dig med det. Eller pludselig bliver du opmærksom på en spænding og slipper den.

Men tro nu ikke at det er noget du ligger og planlægger. Du skal ikke opleve eller gøre noget bestemt. Bare flyd og lad ske, hvad der sker af sig selv, i sindet og i kroppen.

Og så er timen gået, og du bliver blidt kaldt ud igen. Dit sind er faldet til ro, dine sanser er udhvilede, du er vital og parat til nye indtryk.

PS.: I de senere år er der kommet nogle plasticbeholdere på markedet som bygger på et lignende princip. Nu kaldes de Flotation tanks. Disse beholdere har dog en stor fejl som begrænser virkningen af isoleringen; man har installeret højtalere med musik!
Derfor, hvis du besøger en sådan 'tank' i dit nabolag, så bed om at få slukket for musikken og få på denne måde det fulde udbytte. Musik kan du jo høre på et andet tidspunkt.