Musikanmeldelse

Roop Verma: Chetna (Consciousness)

af Mikkel Nordsø, musiker og komponist


Roop Verma's musikalske univers er på mange måder interessant og er bestemt værd at stifte bekendtskab med. Musikken på CD'en Chetna (Consciousness) bygger klart på den indiske musiktradition (raga'en) hvilket han behersker med autoritet og stor musikalsk indlevelse. Han spiller på det indiske strengeinstrument sitaren som er en videreudvikling af "vinaen" der regnes for et af de første strengeinstrumenter i verden. Den indiske musiktradition har i dag stadig elementer som kan spores flere tusind år tilbage, hvilket siger ikke så lidt om hvor nuanceret og dybtgående denne musik er, både på det spirituelle og det musikalske plan.

Der hvor Roop Verma adskiller sig mest fra den traditionelle indiske musik, høres tydeligst på albummets første track "Raga Kiran Madhvi" som varer 40 min. Her bliver man som lytter taget med på en indre rejse, guidet og komponeret af Roop Verma. Raga'en består af tre dele: "Alap" som er langsom og meditativ, "Jor" som er mellem tempo og ender hurtigt, og til sidst "Jhala" hvor tabla'en (de indiske trommer) præsenteres ved Subrahash Sarkar. Jhala'en starter i mellem tempo og slutter med en hurtig og intens finale.

Roop Verma regnes nok ikke som en af dette århundredes største sitarmestre, på linje med Ustad Vilayat Khan eller hans læremestre Ravi Shankar og Ali Akbar Khan, måske fordi hans mål ikke kun har været at blive virtuos på sit instrument, men også det faktum at hans interesse i høj grad har drejet sig om Nada Yoga, og om hvordan musik kan påvirke den menneskelige psyke.

Dette giver musikken en ekstra dimension og en følelse af at være i "trygge hænder" specielt hvis man søger det meditative i musikken.