Lad dig ikke bedrage...

Hvem vil lære at svømme af en som bare sidder og plasker i vandkanten og snakker, men ikke selv tør springe i?

Leder af Mira

- „Jeg er ligeglad med om læreren har nogen uddannelse. Vil folk have et yogakursus, så får de det", sagde den kvinde som arrangerede mine yogakurser på et af Stockholms mest respekterede motions-centre. Mit eget kursus var helt fuldt. Med 25 personer på venteliste var hun stærkt opsat på at arrangere et ekstra kursus og ledte efter en instruktør, eftersom hverken jeg eller nogen af skolens andre lærere havde mulighed for at lede kurset. Mine argumenter om at kvaliteten ville falde, hvis denne lærer havde en mangelfuld eller slet ingen uddannelse, var hun ikke det mindste lydhør overfor. Den totale mangel på respekt chokerede mig. Jeg troede ærlig talt ikke det stod så dårligt til.

Lidt naivt har vi ofte tendens til at se det som er skrevet og trykt som værende sandt, men vær på vagt når det drejer sig om yoga og meditation. En af mine bekendte, der arbejder som forlagsredaktør, fortalte fornylig, at de modtager manuskripter om meditation skrevet af mennesker, som aldrig har lært at meditere. De sidder bare derhjemme og skriver velformulerede bøger. Dette forlag udgiver ikke disse bøger, fordi de ikke kan bedømme, om indholdet er korrekt. Men mindre nøjeregnende forlag vil sikkert udgive bøgerne, for interessen er stor, og folk køber dem.

I foråret blev jeg af et andet forlag bedt om at gennemlæse og kommentere en nyoversat yogabog. Oversætteren var professionel, men kendte intet til yoga. Det gjorde at jeg fandt en hel del fejl og misforståelser i oversættelsen, specielt når det drejede sig om sindet, afspænding og meditation. Jeg opdagede, at har man ikke et godt kendskab til emnet, er det umuligt at vide hvordan visse ord og begreber skal oversættes, og hvor mange oversættere har den viden?

De som ikke har et ordentligt kendskab til meditation tager ofte naturen til hjælp og forveksler smukke naturoplevelser, som at se ud over havet i solnedgangen, med meditation. Men der er vigtige forskelle. Når du er ude i naturen er det roen som findes der, som får dig til at føle dig mere harmonisk. Dejligt, selvfølgelig, men hvor stor glæde har du af det, når du befinder dig i en presset situation på jobbet f. eks?

Med yoga og meditation finder du roen i dit indre. Du lærer at hvile i dig selv. Denne erfaring har du med dig i hverdagen - og du kan vende tilbage til dig selv, når du vil.

Lad dig ikke bedrage af englelignende mennesker, der mediterer på eksotiske strande med vajende palmer. Selvfølgelig er det dejligt at meditere, når man er på ferie på Bahamas, men yoga og meditation hører først og fremmest hjemme i hverdagen.

(Se også næste artikel)