Jordemødre siger om gravid yoga

Ambika, jordemoder og yogalærer:

“Et vist kendskab til fødslens fysiologi og faser kan hjælpe til, at du føler dig tryg ved den forestående fødsel. Men hvis du vil forberede dig til fødslen, er mental information ikke nok. Det er kroppen der føder, du kan ikke tænke dig igennem eller gå fra den. En fødsel er bl.a. veer, smerter, pauser, ro, nærvær, spænding, opgivenhed, vrede, eufori... her kommer yogaen ind, som et utroligt velegnet middel til at forberede fødslen.

Udover at give dig nogle konkrete og præcistvirkende teknikker, trænes din evne til at forblive afspændt, også når du i fødselsforløbet møder de ukendte fornemmelser, tilstande og følelser. Du hengiver dig, og selvom du ikke kontrollerer kroppens ve-arbejde, føler du, at det er dig, der føder.”

Helga Gimbel, fødselslæge og mor:

“For mig er en fødsel ikke bare noget der skal overstås. Lige meget hvor lidt eller hvor meget man er tilstede og oplever det der sker, så præger det alligevel én. En fødsel kan være en utrolig flot oplevelse som kan give selvtillid også senere, i andre situationer.
Jeg synes kurset i yoga for gravide adskilte sig fra den fødselsforberedelse, jeg ellers kender til, ved at man fik lov til være sig selv, og mærke sig selv som man nu er. Man får derved en styrke, som gør at man ikke beder om hjælp alle mulige steder, man ved at tingene afhænger af én selv. Man bliver mere sikker på at man nok skal komme igennem det, uanset hvordan det går. Den største fare ved det hospitalssystem, som gravide og fødende færdes i, synes jeg netop er, at kvinderne lægger ansvaret fra sig.
Det jeg lærte til gravidyoga vil jeg egentlig ikke kalde redskaber, for det blev en del af mig selv, og da jeg fødte, behøvede jeg ikke at tænke på hvad jeg skulle gøre, jeg kunne mærke hvad der hjalp - f.eks. var det kroppen der bestemte, hvordan jeg skulle trække vejret.”

Mila Pajovic, Århus Jordemodercenter:

Du anbefaler helt konsekvent yoga for gravide. Hvorfor?:

"Kvinderne bliver mere smidige og bevægelige, og det har de glæde af under fødslen. Mange af yogastillingerne er også gode som fødestillinger, og når de fødende er vant til at bevæge sig i forskellige stillinger, mærker de også lettere, hvilke der fungerer bedst under fødslen. De lærer at bruge åndedrættet på forskellige måder så barnet får mere ilt, både under graviditeten og under fødslen. Og nogle yogastillinger kan bruges til at vende barnet, hvis det ligger forkert".

Kan du se eller mærke under fødslen, hvem der har gået til gravidyoga?

"Ja, som regel er de bedre til at klare smerten og bruge den positivt. De er mere trygge, og de har lært at bruge åndedrættet til at påvirke deres egen tilstand og er gode til at slappe af, også når det gør ondt. Med yogateknikkerne lærer man sin krop, sit åndedræt og sig selv bedre at kende".

Hvad fortæller de gravide dig, at de har fået ud af deres kursus i yoga for gravide?

"Jeg hører mest om praktiske og konkrete ting, som at yoga har hjulpet mod ryg- og bækkensmerter, eller at de ikke længere har krampe i benene og at der er kommet gang i fordøjelsen. Selv de med en meget stor mave kan føle sig lette i kroppen og føle velvære. De synes også, at det giver psykisk velvære at give sig selv tid til at lave yoga. De to en halv time hver lektion på kurset varer, bliver til en pause fra alt andet man hele tiden skal gøre. Man stresser af og nyder kun at have sig selv og sit barn at tage hensyn til".

Elisabeth Feder, overjordemoder ved amtssygehuset i Gentofte:

"Her har de gravide, fødende og barslende kvinder et værktøj, som de kan benytte sig af for dels at forebygge gener og dels at afhjælpe opståede gener. Gravidyoga giver en helt konkret viden om, hvordan man kan udvikle en mere bevidst kontakt med kroppen og sin egen identitet. Enhver jordemoder ved, at jo bedre kvinderne er i både fysisk og psykisk form, des lettere glider såvel graviditeten som fødslen og tiden derefter. I dag bevæger den fødende sig rundt, således at der opstår et samarbejde mellem hende og barnet, som skal fødes. Ved hjælp af en god kropsbevidsthed er det meget lettere for kvinden at finde netop de stillinger, som passer hende og barnet allerbedst".

Kontakt skolen

33 34 35 36
[email protected]
 Facebook
Instagram

Kontor 9.30 - 17.00
Undervisning 7.00 - 22.00
Købmagergade 65
1150 København K

Købmagergade 65, 1150 København K